“Карловки спечелиха Европа с бонбони с розово сладко”

Единайсетокласнички от Карлово станаха любимки на цяла Европа и грабнаха наградата на публиката в състезанието за най-добра ученическа компания на континента на „Джуниър Ачиъвмънт” – с бонбоните си „Kalimazing Chocolates“. Над 40 000 души са участвали в гласуването на публиката, за да излъчат своя фаворит.

Веган изкушението на нашите момичета е с розово сладко, обгърнато в шоколадова прегръдка. Не само приготвят сами пълнежа без захар, а и от 3 г. сами отглеждат розите за него. Както „Марица” разказа, бонбоните с форма на роза и затвореният цикъл на производството донесоха на УК „Калиопа“ титлата „Най-добра ученическа компания на JA за България“.

Работим по програмите на „Джуниър Ачийвмънт“ вече 4 г., разказва президентът на ученическата фирма в СУ „Васил Левски” в Карлово – Петя Кръчмарова. Първоначално с връстниците й решили да правят кукли в национални носии, за да съхраняват патриотичния дух на родното място. През втората година обаче тимът насочил внимание към българската роза, която също е емблема на Карловския край.

Родители на учениците имат розови масиви и им отстъпили 4 дка край село Богдан. Оттогава гимназистите сами ги обработват и берат. След като минали през целия процес, решили да не продават розовите листенца, а да създадат свой продукт и да търсят устойчивост.

Първо дестилирахме розова вода и правихме сапуни в Архитектурен комплекс „Старинно Карлово“, разказва Петя Кръчмарова. Обаче това не е нещо иновативно. И търсейки своя уникална марка, с „колегите“ й от ученическата компания създали „Kalimazing Chocolates“.

Още миналата година бонбоните с розово сладко станали причина за второто място на ученическата компания в националната надпревара на „Джуниър Ачийвмънт“. Но тя не се задоволява с толкова.

Учебните компании се ликвидират в края на всяка учебна година. Ние регистрирахме нашата наново и сменихме генерално плана, спомня си Петя. Сега купува качествен шоколад от сем. Илчеви в Пловдив – от какаови зърна от Еквадор, без консерванти.

Има подобрения и в технологията за направа на бонбоните. Темперират се, след като учениците получили ценни съвети от световноизвестния шоколатиер Павел Павлов. Сладкото не е със захар, но от това не губи вкуса си и е подходящо за диабетици, спортисти и всички, които спазват режим.

Приготвя се в домашни условия, но при всички санитарни норми.

Бонбоните съдържат и шоколадов ганаш с бадемова веган сметана. Името е на английски, за да добият популярност по-лесно на международния пазар.

Докато създадем завършения продукт, се научихме как да работим в екип. През компанията минаха много ученици, малко се задържаха. Но всеки взе нещо и остави на свой ред следа в нея, казва Петя.

В нейното училище няма икономически специалности. Всичко научено е от програмите по предприемачество на „Джуниър Ачийвмънт“. Това още наклонило везните в полза на „Калиопа“. Тази година екипът завършва 11. клас. И докато всеки умува накъде да продължи след дипломирането догодина, всички заедно работят за патентоване на продукта. В момента той се предлага само онлайн с поръчка по телефона. Но още преди състезанието учебната фирма го промотирала. Ще хвърли още усилия, за да смогне с поръчките, които валят.

„Най-трудният момент беше да измислим с какво да се отличим от останалите и да стигнем до едно мнение“, признава Петя. Заедно с Виктория Трифонова, Яна Цветкова и Ева Караиванова определят успеха си като сладка победа.

>Източник: Марица

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *