“Валя Ахчиева спечели делото срещу Веселин Марешки на втора инстанция”

3D Раница Batman, Черен, Полиестер, 31 см.

39.0лв.

Промоционален комплект Disney Minnie, 2 Части, Раница, Мешка

24.9лв.

Детска престилка с шапка за готвене My Little Pony, 2 части, 100% Полиестер, Многоцветна

17.3лв.

Алуминиева бутилка за вода Spiderman, С капак, Пластмаса, 500 мл.

14.9лв.

Поларено одеяло Frozen, 100% Полар, 130 x 170 см.

28.3лв.

Кутия за съхранение на играчки Disney Frozen, Синя, 100% Полиестер, 31 см.

38.3лв.

Кош за съхранение Paw Patrol, 100% Полиестер, 36 х 36 х 58 см.

14.7лв.

3D Раница Spiderman, Полиестер, 31 см.

39.0лв.

Възглавница Paw Patrol, Сива, Цифра 3, 100% полиестер, 40 x 40 см.

15.4лв.

Кош за Съхранение на играчки Spiderman, 100% Полиестер, 36 х 36 х 58 см.

14.7лв.

На зам.-председателя на парламента Веселин Марешки хич не му върви напоследък. След като чу, че ще трябва да лежи в затвора 4 години за рекет и изнудване, в същият ден – 14 септември СГС постанови друга присъда по негов адрес, но не в негов интерес. Оказа се, че журналистът Валя Ахчиева е спечелила делото срещу Марешки и на втора инстанция. Фрог нюз ще ви припомни случая:

Състав на Софийски градски съд, Въззивно отделение, с Председател – съдия Здравка Иванова и членове – съдиите Цветомира Кордоловска и Светослав Спасенов, със свое решение от 14.09.20 год., потвърди изцяло Решението на Софийския районен съд, за това, че в делото на Веселин Марешки срещу Валя Ахчиева, всъщност става дума за свобода на словото, упражнена в нейния пълен обем, така както е утвърдено в практиката на Конституционния съд и на Европейския съд за правата на човека, а и на българския Върховен касационен съд.

Политическият лидер на партия „Воля“ и зам.председател на Народното събрание – Веселин Марешкин, заедно със своята майка Веска Марешка, както и двете фирми – „Фармнет“ и „ Варнафарма М“ ООД, свързани с лекарствения бизнес на Марешки, заведоха дело срещу Ахчиева, за претърпени имуществени и евентуално неимуществени вреди, след излъчване на 7 броя предавания „Открито“ през 2017-та и 2018-та година, в ефира на БНТ.

В мащабно журналистическо разследване, включващо проучвания не само в България, а и в Германия, Турция и Русия, Ахчиева проследи паралелния износ на скъпоструващи и животоспасяващи лекарства, реимбурсирани от НЗОК и внасяни в България на много ниски цени, но които след това веднага се изнасят от фирми в други европейски държави, на цени – в пъти по-високи. А в същото време, тези лекарства липсват в аптеките в България и българските пациенти са лишени от адекватно лечение. Но така, тези търговци на лекарства правят огромни печалби. За сметка на болните в България. В разследването бяха разкрити и случаи на попаднала контрабандна „Хумира“ от Турция в някои от аптеки „Марешки“.

Марешки твърдяха, че са преживели стрес, психически дискомфорт и безпокойство, след излъчване на журналистическото разследване в предаването „Открито с Валя Ахчиева“ в 7 негови издания. Причината – в медиите и по форумите, хората говорели негативно за Марешки. Дори майка на Марешки – Веска, която е певица на стари градски песни, била спряла да пее след преживения стрес, причинен и от Ахчиева.

Но, съдът констатира, че разследването на Ахчиева е спазило добрите журналистически практики и е резултат от обстойно изследване с документи, разговори със засегнати лица, длъжностни лица в държавни институции, на базата на които са дадени оценъчни съждения. Съдът прави извод, че в случая става въпрос за внос на лекарството „Хумира“ от Турция, в разрез с нормите и закона. Освен това, Съдът намира, че става дума за допустими граници за критика на публични фигури.

А Веселин Марешки е публична фигура от много висок ранг – той е заместник-председател на Народното събрание и лидер на политическа партия в управляващата коалиция. Именно заради това, Съдът приема, че изводите на Ахчиева, за една обществено укорима и неприемлива дейност с меркантилни подбуди и изцяло с цел – извличане на печалба, са обосновани изводи. А оценъчните съждения по отношение на Веселин Марешки, съпругата му и майка му, както и на свързаните с тях фирми, са предизвикани от отказа на Марешки да отговори на въпроси на журналиста Валя Ахчиева.

Съдът цитира и Европейския съд за правата на човека, който приема, че „журналистическата свобода обхваща също така и възможно прибягване до определена степен на преувеличаване или дори провокация, което единствено може да гарантира истинската свобода на словото.“ Цитира се и чл. 10 от Конвенцията за правото на получаване и предаване на информация, която защитава също информация и идеи, които накърняват, шокират или обезпокояват. Европейският съд намира този елемент за особено важен и последователно го прилага в своята практика.

Адвокатът на Ахчиева – адв. Александър Кашъмов коментира решението на Софийски градски съд така: „ Действително сме свидетели на едно забележително журналистическо разследване. И Съдът потвърждава, че са спазени добрите журналистически практики, като е дадена възможност на всички страни за становище по обсъжданата тема. Много рядко се дава възможност на всички страни и дори понякога е невъзможно, заради формата на разследването на телевизионен екран. Дадена е възможност и на засегнатия Марешки, но това си е негов проблем, че не се е възползвал.

Съдът е решил, че няма доказателства за нанесени вреди на ищците. Освен това е спазен стандартът за по-висока степен на търпима критика по отношение на публични фигури. И е налице едно добросъвестно журналистическо разследване от изключителен обществен интерес. В цялото дело няма нито един оспорен факт в разследването на Валя Ахчиева, но се твърди, че има недоказаност на фактите. Само че, съдиите категорично не са съгласни с това и отбелязват и на първа, и на втора инстанция, че това е добросъвестност“.

„ Това е тема от изключително висок обществен интерес“ – така се е изразил съставът на Софийски градски съд. И приема, че негативната оценка срещу Марешки и в медиите, и по форумите е оправдана. Заради фактите в едно добросъвестно журналистическото разследване.

Източник: frognews

Инфрачервен вибриращ масажор за цяло тяло InnovaGoods, С 5 приставки, 15 x 16,5 x 11 см.

49.90лв.

Магнитни масажиращи чехли с акупресура InnovaGoods, 2 размера

35.00лв.

Силиконови разделители за всички пръсти на крака с подложка за метатарзалната част на ходилото (Опаковка от 2 бр.)

17.50лв.

Компресивни чорапи - при болки в глезена, свода и петата на ходилото

12.50лв.

Сироп за простата - 410 гр.

10.00лв.

Стягащ антицелулитен клин

21.50лв.

Уред за рязане със 7 приставки (+рецепти)

12,00 лв.

Био пчелен мед с Витамин C + Шипка и Прополис, Биохерба, 280 гр.

9.50лв.

Уред за рязане със 7 приставки (+рецепти)

12,00 лв.

Електрически ръчен масажор за цяло тяло INNOVAGOODS

68.00лв.