Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги покръстихме

Оригиналният български език днес не съществува, твърди Петър Богоевски от “Македонски концепт”. Той е представител на реформаторското крило на ВМРО – ДПМНЕ.

,,Не разбирам какъв е проблемът между македонския и българския език?!? Вярно е, че и двата са южнославянски, вярно е, че имат общ корен – старославянския църковен език, но какъв е проблемът – “всички възрожденци и революционери са пишели на български“?!? Позволете ми да Ви попитам, учените от България, нормални ли сте?!?”, пише Петър Богоевски от “Македонски концепт” във своя Фейсбук профил.

Македонските възрожденци и революционери са били образовани и са използвали десетки езици – български, турски, гръцки, сръбски, руски, хърватски, френски, немски… Фактът, че по тяхно време не е имало македонска държава и официален македонски език, те са се борили да ги създадат! Това не значи, че всички те не са знаели македонския език, а напротив всички подчертават, че използват народния език от Македония! След като сте преподавали в българско училище, на кой език трябва да пишете и преподавате, на турски, пише още Богоевски

,,Същото е, както казват сърбите, в периода, когато бяхте под нашето управление и когато учихте и пишехте на сръбски, това доказателство ли е, че македонският е сръбски език?!? Прав ли са сърбите, образовани българи?!? Кои са тези естествени и изкуствени езици?!? Не трябва ли българският език да расте естествено на върба?!? А македонският да сме го направили от пластмаса във фабрика?!? Нашият е езикът на нашия народен говор от Македония, Вашият е езикът на Вашия народен говор от България! Освен това Св. Наум създаде Преславската книжовна школа за вас, за нас Св. Климент създаде Охридската книжовна школа! И това по поръчение от ромеите , а не от Борис I! Още оттогава ромеите са правели разлика между нас! Ето защо имахме две различни Църкви – нашата Охридска църква и вашата Търновска църква! Нека бъдем чисти! Всеки със своето”, твърди още той.

Истината е, че днес няма оригинален български език! Българите през седми век са имали своя държава и свой български език със своя азбука! Ние, македонците, сме Ви надминали културно, с помощта на Константинопол, наложили сме Ви старославянския език, християнизирали сме Ви на този език и сме унищожили българския Ви език около 11 век чрез Охридската архиепископия! Ако това означава нещо за вас, тук публично Ви се извинявам за този културен геноцид, който моето племе извърши срещу Вашето племе! Извинявайте безкрайно!”, добавя в заключение Богоевски.

Източник: plovdiv24

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *