Калинките в “културата” на Георги Тошев 

Маститият журналист в областта на културата Георги Тошев, който нашумя навремето с предаването си “Другата България” лансира неистово протежето си от Берлин Катя Костова, известна преди всичко с осъдителните си присъди, фалшивата си диплома и позорното си изгонване от Посолството на РБългария в Берлин-нещо очевАдно вече вече нормално за “Сегашната България” и принципите на Тошев.

Кои са те?

 Георги Тошев е журналист, започнал кариерата си в печатни медии, където години наред неуспешно се опитва да наложи името си. Нашумява преди всичко с предаването си “Другата България”, в която пътешества и прави репортажи за успелите българи по света. Залагайки на добра интуиция и късмет, той проумява липсата на конкуренция в иначе жестокия журналистически бранш, касаеща областта на културата и насочва сили и енергия именно в нея.  Оказва се успешно, тъй като в момента журналистът Тошев е монополист в телевизионната сфера, която превръща в звезди или обрича на глад културни деятели. 

 Както нерядко се случва-постигайки всичко в дадена област, човек мечтае за международно признание и Тошев се насочва именно към него. С цената на всичко.

 Една нощувка в Берлин на улица “Моренщрасе” през 2016г. го среща с хора от престъпния свят, желаещи реабилитация за престъпленията си чрез културни и медийни прояви – семейство Катя и Георги Костови.

Кои са семейство Костови?

Георги Костов е роден като Георги Михайлов Комбуянов през 1969г. в родопското градче Пещера. Завършва ЕГ “Бертолд Брехт” в Пазарджик със засилено обучение на немски език. Семейството на Георги (тогава все още Комбуянов) е близко до тогавашния кмет и настоящ транспортен олигарх Георги Петърнейчев. Същият съдейства на Комбуянов/Костов да замине за Германия с “бяла” работна виза скора след завършването му. Доверието на бизнесмена остава излъгано- заради престъпления от общ характер във Федералната Република Георги Комбуянов/ Костов е изгонен от държавата Германия с така нареченият “черен печат” и забрана за пребиваване там. Възползвайки се от влиятелните си връзки в местния Районен Съд в Пещера, през 1992г. Георги Комбуянов променя чрез съдебно дело своето име и се превръща в чисто нов човек Георги Михайлов Костов. Така триумфално , с ново име и нов международен паспорт, той се завръща обратно във Федерацията, но този път придружен от съпругата си Катя.  Аморалният път на Комбуянов( вече Костов) не свършва дотук. Виден бохем и страстен почитател на високоградусовите напитки, Костов по цели нощи гуляе с приятели, предимно от посолството в Берлин. Един от тях е и Александър Саздов-син на професор със същата фамилия в УНСС-София. Именно заради приятелството си по чашка Саздов-младши решава да снабди с дипломи за висше образование не само новия си другар, но и неговата съпруга Катя Костова. Така двамата стават горди висшисти в сферата на икономиката на транспорта, без да са посетили нито една лекция, упражнение или изпит. Нещо повече – Георги започва развитието на различни видове бизнеси, всички до един приключили не само с фалит и измама на съдружници, но и със среднощно посещение и акция на специализираните части на немската полиция (т.нар. “черни качулки”) в късните часове на дома. Георги е задържан, домът му е обискиран, а и до момента контролът върху дейността му от страна на данъчни и полиция-засилен. Десетилетия наред Костов държи договор с посолството в Берлин за почистване на сградите-дейност, коята извършва самостоятелно и без нает персонал, разчитайки единствено на съпругата му Катя- изявен специалист в сферата на почистването.

 Безконтролният достъп до кабинетите в сградата му дават възможност за получаване на информация от документи, някои от тях с гриф “Секретно”, които в последствие се използват за манипулация и изнудване на служебни лица. Наглостта на Костови стига до там, че освен хонорарът, който получават за дейността си, същите да използват служебния паркинг на мисията в Берлин за паркиране на личния им автопарк, спестявайки си хиляди евра годишно. 

 Георги и Катя Костови получават ефективна присъда с мотива, че в продължение на години и при престъпно повторение,  в следствие на нает персонал, работещ при тях “на черно”, дължат принудителното заплащане на данъци,осигуровки и законни лихви на Република Германия. Присъдата определя и Костови да платят и заплатите, които едностранно са задържали на хората, чийто труд са експлоатирали без да възмездят. По смисъла на федералните закони неплащането на данъци и осигуровки е инкриминирано престъпление, наказващо се със затвор. С оказване на натиск и манипулация върху свидетелите Катя и Георги Костови се измъкват от затвора. Въпреки усилията те все пак  получават ефективна присъда за полагане на обществено полезен труд и санкция в размер на десетки хиляди евра.

Именно в този сюблимен за семейството момент съдбата им изпраща за нощувка в наетите от тях апартаменти лицето Георги Тошев- виден български журналист и културен деятел. Известната с манипулативната си същност Котя Костова веднага вижда в него възможност за реабилитация на лошия имидж на семейството, както в Берлин, така и в родната България. Тя предлага своето партньорство на Тошев като предмет на сделката е осигуряване на безплатни нощувки на творци от България в наетите от нея апартаменти срещу подкрепа при организирането на културни събития пред българската общност и реклама от страна на Тошев. Тази сделка е немислимо да се осъществи без подкрепата на бюджетна организация и която да е на разположение на Тошев и Костова. Ето защо започва ухажването и на Панчо Чернев-вече бивш директор на Българския културен институт в Берлин. Той оказва пълен съпорт на Костова и Тошев за осъществяване на мероприятия, извън обхвата на БКИ. Като представител на българската култура, институтът е в невъзможност да организира платени за публиката мероприятия, но платени инициативи е възможно да бъдат организирани от един частен, независим придатък към точно този културен институт. Костова с радост се заема с това, а от своя страна изисква ликвидиране на конкуренцията в Берлин и оставането й като монополен външен партньор на

Института. Използвайки поканата на един от доайените в организирането на международни спектакли към Татяна Лолова  (Името на истинския организатор на представянето в Германия на “Дуенде”-представление на “Театър 199” с Татяна Лолова в главната роля ще запазим в тайна) Катя Костова се ангажира с осигуряването на нощувките и транспорта в Германия на Лолова. В последствие тя гръмко рекламира невярната информация,че именно тя е организатор на представленията-факт, който дистанцира от дейността в Германия реалният продуцент и организатор, койо НЕ Е лицето Катя Костова. 

 Костова предварително се сдобива с информация от Георги Тошев, че след уволнението на Панчо Чернев от поста Директор на БКИ в Берлин, тази длъжност ще се заеме от Борислав Петранов-зет на голямата българска актриса Цветана Манева.

Известната с това, че никога не върши нищо даром Катя Костова решава да подари (всуе принципите си) турне в Германия на именно Цветана Манева по повод рождения й ден. Факт, който отваря свободно вратите пред нея на  новия директор на БКИ и възможността за разчистване на сметки с конкуренцията. Започват да валят покани за гастрол в Германия към певци, актьори, музиканти, автори, но в голямата си част след посещението си в Берлин същите остават разочаровани от слабата организация на мероприятията. Нещо повече-започва дублиране на лицата, срещите и еднообразност във форматите – нещо неопустимо за претендираща за качество културна институция.

 Но коя е Катя Костова и защо е така напориста в опитите си за изграждане на “кристално чист” медиен образ?

Катя Тодорова Костова е родена през 1976г. в бившият СССР. Израства без баща, а в известна степен и без майка-оставена е на грижите на баба си. Завършва средното си образование в Пещера. Омъжва за Георги Костов (бивш Комбоянов), работи около година на половин щат като секретарка на Председателя на читалището в Пещера Хари Хайверов. В последствие е съкратена и заминава за Германия със съпруга си. Сдобива се с диплом за висше образования (по-горе стана ясно по какъв начин) и се опитва да се внедри в така бленуваните за нея “VIP” среди. В биографията си пред болшинството свои познати в Берлин Катя Костова посочва, че в България тя е изпълнявала длъжността “Директор на читалище”. След направена справка се установи, че такава длъжност по смисъла на Закона за народните читалища не съществува. Костова започва да работи в Берлин като чистачка в българското посолството, обслужва и частни обекти. Недолюбвана е в родния си град Пещера , където обвинявана от съгражданите си в неморални и задкулисни сделки с предприятие, замърсяващо околната среда в града. Както и, че е капитализирала непочтената си проформа фасада на екоактивист, за да бъде въведено в заблуда гражданското общество и да осъществява целите на предприятието-замърсител.

 Отровният и вулгарен език, с който борави Костова в групите на родния си град са в абсолютен дисбаланс с привидно кротката и лицемерна смиреност, която тя демонстрира пред берлинската общност и пред своите покровители. 

 В голяма част от разказите своята дейност Катя Костова натъртва на обстоятелството, че тя финансира с лични средства разпространението на българската култура в Германия. Това би било чудесно и достойно за аплауз, ако именно  тази дейност не беше възмездна. Билетите за събитията на Костова са в конкретни числови стойности, а тези събития-платени. 

 Още повече, че на голяма част от инициативите, провеждани в БКИ плащанията са осъществявани без да се издава разходно – оправдателен документ за събираните суми по надлежен ред. 

 Изключително важно обстоятелство е и фактът, че в момента към “Арт Театър”-управляван от нея има установени нередности и претенции от държавните контролни служби на Федералната Република.

 Политическите пристрастия на Костова са едно от нещата, заради които същата държи да получи безукорен телевизионен имидж. Амбициите й в областта на политиката не са никак за подценяване. При всички провеждани до момента избори Костова е представител в изборна секция, а понякога и председател на същата от квотата на партия-наследник на БКП. Това, разбира се не й пречи да е върл агитатор на противоположна партия в родния си град.

 За Катя Костова фразата “интересът клати феса” важи с пълна сила. По данни от източници, близостта на Костова с Иво Сиромахов напоследък е индикатор, че тя бързо се е преориентирала в партийната обстановка. Дали ще видим името й в листи предстои да разберем. 

На този етап са сигурни две неща-семейството вече е трудно за понасяне дори в големия мегаполис Берлин. Индикатор за това е фактът, че за тях съществува забрана за посещаване на Посолството на РБългария в Берлин. Както и фактът, че на база недобросъвестно изпълнение на договор за почистване същия е в период на прекратяване. Именно и това е  мотивът Катя Костова да спре да пише благодарствени писма към Н.Пр. посланикът на РБългария и да насочи ухажването си към консула в Мюнхен-друг приятел по чашка на семейството. Останала без основната си работа Катя Костова в момента влага цялата си енергия да се храни с показност. 

 Ако си мислите, че семейство Костови затъмняват светлия ореол на културното светило Георги Тошев-грешите. При тези хора всичко е възмездно, а жадните за българска култура българи ще продължават да  плащат солена цена, за да гледат представления и цирк в Берлин. 

Все пак това е бизнес.