Внучка на ексромски кмет спечели престижен конкурс по математика в Италия

Внучката на бившия ромски кмет на Благоевград от времето на СДС управлението Васил Радев – Франческа Живкова Радева, спечели ежегодния конкурс „Детски свят” в италианската столица на модата Милано. 11-годишната наследничка на големия син на Васко бе класирана на І място след цяла серия тежки състезания, в които тя и връстниците й от VІІ клас трябваше за възможно най-кратко време да решават тежки алгебрични и геометрични ребуси в дисциплината „Математика за напреднали”. Франи грабна „златото” с 10 от 10 възможни точки. Това пише струма.бг.

Блестящото постижение на благоевградската девойка получи възторжените поздравления на стотици българи, които от години са емигрирали в Италия и с труда си поддържат италианската икономика и туризъм.

„Браво, ти си гордостта на фамилия Баби!”, реагира сред първите дядо й Васил Радев, който живее в Сицилия. Съпругата му Фанка пък постна на стената си в социалната мрежа Фейсбук снимка на внучката с типично женския прочит на успеха й: „На баба хубавицата!”.

 

„Много ни е умна Франческа, освен математиката, по същия начин й върви и английският език, а за италианския да не говорим, защото тя все пак се роди в Италия”, обясни вчера Радев, с когото се свързахме по телефона и успяхме само за няколко минути да го откъснем от работата му в бензиностанцията в подножието на вулкана Етна.

Според оценката му Франи всъщност се е метнала по интелект на баба си по майчина линия – сватята му работи като стоматолог в Италия. „Тя, баба й, много иска и Франческа да стане лекар като нея, но като гледам как я влече математиката, май няма да го бъде”, пророкува добродушно Васко Радев и предположи, че ако е достатъчно настоятелна, сватята може да привлече за докторската кауза братчето на Франи – 4-годишния Давид.

Въпреки че още като замина преди повече от 20 г. за Сицилия Радев успя да изтегли при себе си цялото семейство, в момента в Сицилия при него не е останало нито едно внуче и хлапетата много му липсват. Другата му внучка Василена до миналата година беше в Сицилия, но след като завърши ІІ клас, родителите й взеха решение да се приберат в Благоевград, за да може детето да научи перфектно родния си език.

Самият Радев и съпругата му в момента броят с нетърпение дните до месец май, когато ще могат да прегърнат Василенка – двамата умишлено не ползваха отпуските си около Коледа и Нова година, за да могат да се върнат в Благоевград през пролетта и да присъстват на абитуриентската на внука си Миро – майка му, която е тяхна племенница, от много години живее в Швейцария, но балът на сина й дава заявки да събере поне за няколко дни в Благоевград разпиления по целия свят род, известен в махалата като Баби.

 

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Блиц