Влезе в сила присъдата на Елена Поптодорова за кражба на крем в Полша

Присъдата на бившия посланик на България в САЩ Елена Поптодорова за кражбата на крем от летището във Варшава влезе в сила вчера –  това съобщи съдебният репортер от полската TVNWarszawa Пьотр Махайски, цитиран от “Монитор“.

Това сe случи, след като Окръжният съд във Варшава отхвърли протеста на прокуратурата и остави в сила наказанието, постановено от първоинстанционния съд през октомври м. г. – условно прекратяване на производството с едногодишен изпитателен срок, опция, предвидена от полския НК. Тогава в съдебното решение пишеше, че подсъдимата със своето поведение е извършила състава на престъпление като на терена на намиращ се на летище “Фредерик Шопен” във Варшава е извършила кражба на крем на стойност 1640 злоти.

Едновременно с това съдът прекрати условно наказателното производство срещу подсъдимата за изпитателен период от 1 година, присъдил е от подсъдимата в полза на Фонда за пострадали от престъпления и за Постнаказателна помощ парична сума в размер на хиляда злоти, а също така е присъдил в полза на Държавния бюджет 170 злоти за възстановяване на съдебните разноски по делото.
Протест срещу условното наказание внесе прокурор Станислав Вешняковски.

“Присъдата извън всякакви съмнения е неправилна. И не защото касае бивш дипломат”, апелира пред втората инстанция в сряда обвинението.

Прокурорът обърна внимание на стойността на откраднатото и поиска делото да бъде върнато за гледане от нов състав на районният съд.

В отсъствието на Елена Поптодорова защитникът й Павел Ошик опонира на прокурора с въпроса “Каква е целта на наказателното производство? Трябва да е чиста репресия ли? Или може да бъдат видени и обстоятелства, които са се появили в действията на подсъдимата след извършването на престъплението, както и позитивната криминологична прогноза?”.

Защитникът настояваше за приемане на кражбата като инцидентна, тъй като до този момент подсъдимата никога не била влизала в конфликт със закона.

“Това е класически случай, който отговаря на изискванията за условно прекратяване, коментира мотивите за потвърждаване на първоинстанционната присъда съдия Данута Грунвалд.

Като смекчаващо обстоятелство беше приет фактът, че “лицето е на шейсет и няколко години и е живяло до този момент безупречно”.

Елена Поптодорова беше задържана на летище “Фредерик Шопен” на 27 февруари 2017 г. при завръщането си във Варшава три дни, след като е установено, че е откраднала скъп крем от безмитния магазин на летището. От материалите, събрани от Районната прокуратура на Варшава, става ясно, че кражбата е извършена на 24 февруари в 10:26. Всички действия на българката Поптодорова и движението й са проследени с камерите за наблюдение.

В 10:09 бившата дипломатка получава бордната си карта в пункта за проверка за сигурност. На снимките, които са приобщени към материалите по делото срещу нея се вижда как елегантно облечена жена с дълго бежово палто и малко синьо куфарче влиза в един от безмитните магазини. Минава покрай рафта с кремовете, след миг се спира, обръща се и отново отива към рафта. Оставя куфара, разтваря полите на палтото с дясната си ръка посяга към тъмна опаковка и я крие под палтото. В 10.27 излиза от магазина. Шест минути по-късно влиза в зоната “Не Шенген”, а в 11:23 отлита с полет LO631 за София. Никъде на снимките, приобщени към делото, не се вижда Поптодорова да провежда телефонен разговор. В защитната си теза, вече у нас, тя твърдеше, че е била разсеяна и разтревожена след като позвънила майка й.

В 17:00 часа е установена кражбата на крема в магазина. Уведомена е полицията, извършителката е идентифицирана още същия ден като Елена Поптодорова, притежателка на български дипломатически паспорт и е установено, че има купен обратен билет до Варшава за 27 февруари. Същия ден около 16 часа при преминаване на граничен контрол на летището Поптодорова е задържана. Кремът е намерен у нея, алуминиевото капаче не било дори повдигнато, липсвала само кутията. Българката първо пожела споразумение с прокуратурата, но в момента, в който трябваше съдът да го одобри, защитата и представи отказ от споразумение и настоя делото да се гледа по същество.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Блиц