“Между редовете”: Помните ли каква беше НР България?

Сега ще ви напиша каква беше Народна Република България за 99,9% от народа.

Останалият 0,1% бяха в Белене!

Когато ходехме по улиците на който и да е град или село, не само няма кой да те нападне, ами и да те напсува! Решетки по прозорците? Стига, бе – това да не е затвор. Железни врати по входовете? Та ние не сме били диваци! Нито наркомани, нито просяци, нито крадци.

НРБ – това е, когато познаваш всички в блока, дори когато е на 16 етажа. Може да влезеш при всеки и да си поискаш захар, сол или каквото и да е.

НРБ – това е, когато възрастен се качва в градския транспорт и младите като по команда ставаха да отстъпят място. Така ни учеха.

НРБ – тогавашните гастрономи работеха като днешните магазини. Вървиш и буташ количката, но нямаше никаква охрана. Бележката за сирене лелката я пишеше с молив отгоре на хартията. Нямаше камери за наблюдение. На никого не му минаваше през главата да краде.

НРБ – най-доброто образование, и то без пари.

НРБ – времето, когато малцинствата ги ограмотяваха и те работеха по строежи и комунални предприятия. Всички!

НРБ – време, в което улиците бяха излизани до блясък и кметството не плащаше милиони на някакви олигарси.

НРБ – време, в което българският милиционер не мъкне загубилото се дете в милицията, а го изпраща до вкъщи и го предава на родителите му и после отдава чест! И не заради някаква изгода! Към милиционера имаше уважение!

НРБ – време, в което големите можеха да се доближат до дете и да го попитат има ли нужда от помощ! Днес такъв ще го обвинят в какво ли не!

НРБ – време, в което всеки оставяше ключа под черджето на вратата. Никой не крадеше.

НРБ – от работата ти даваха на смешни цени жилище! Ипотека никой не знаеше какво означава! Банкерите не бяха толкова алчни, а властта им чупеше ръцете от китките!

НРБ – време, в което по телевизията не показваха камари трупове и силиконови гърли. Предаванията бяха познавателни и образователни.

НРБ – времена, в които, ако не отидеш в магазина една година, цените после бяха същите!

НРБ – времена, в които стругар или шофьор бе също престижна професия.

НРБ – времена, в които охранител в училище бе извращение! Най-страшна бе леля Пена с парцала за миене.

Не знам как да обясня по добре какво е НРБ за 99,9% от хората, НО всички вие можете да си обясните какво е сега!!!

Христо Армейков, публикация в социалната мрежа

……

Коментар на редактора: В текста липсват всички негативни страни на родния социализъм, а те са много.

Чакане на ред за закупуване на кола с предварителна вноска, по която държавата не начисляваше лихва, въпреки че оперираше с парите близо 10 години.

Ергенски данък за семейства, които две години след брака не бяха успели да създадат поколение по здравословни причини. Беше унизително, като клеймо за второ качество човек.

Градското жителство беше задължително, ако искаш да работиш в голям град. Можеше да стане по два начина: чрез брак и петгодишен трудов договор в предприятие с тежко производство, в условията на токсични изпарения.

Много селски тарикати станаха столичани в повече, успявайки да излъжат някоя софиянка и да я омъжат за себе си.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Petel