Искат Альоша да стане паметник на Левски

158 интелектуалци, политици и граждани подготвиха петиция за преобразуването на паметника на Альоша в Пловдив в монумент на Васил Левски. Обръщението е изпратено до водачите на Европа, до президента на Русия Владимир Путин, до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов. Петицията съвпада с отбелязването на 146-годишнината от обесването на Апостола.

В писмото си те припомнят, че Пловдив е най-старият жив град в Европа и има история на повече от 8000 години. Те пишат:

„Над нашия велик град с хилядолетна история се извисява един паметник, който символизира най-унизителната страница от българската история: окупирането на България от Сталиновата Червена армия и посичането, ликвидирането за десетилетия на българската свобода. Паметникът “Альоша” е нетърпима гавра с националното достойнство на българите. Този паметник е злотворен комунистически фетиш, разделящ за вечни времена нацията ни”.

“); } else { document.write(” “); }

Интелектуалците и гражданите предлагат следното:

„Нашата идея и инициатива е проста, лесна и дори твърде икономична за осъществяване: паметникът “Альоша” би могъл да бъде използван като материал, от който (чрез подобаващото префасониране и преобразяване) художниците скулптори биха могли да изваят статуята на Апостола на българската свобода Васил Левски”.

Сред подписалите петицията са Христо Марков, Иво Инджев, Ангел Грънчаров, Димитър Ананаясов – Кабули, Николай Димов и други.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Марица