Леден фронт се е устремил към България-Прогнозите на метеоролозите в дългосрочен план

Западноевропейският антициклон, който поддържаше около обичайните и дори малко по-надолу, температурите у нас от сряда насам се разшири доста на изток и започна да ни вкарва топло от Азорския антициклон от запад-северозапад, дори почти от север навлиза, пише Meteobalkans.com.

Преобладаващо топлият антициклон, който бе причина и за по-студеното време, всъщност вече ни обхваща, и прокужда студа в южна посока, през Тракия, затова и на юг от Балкана към момента със звездното небе е по-студено от Дунавската равнина.

В крайдунавската низина при Оряхово отчита цели 7 градуса около час преди полунощ, докато в Стара Загора е почти 10 градуса по-студено.
Софийското поле също е над нулата, въпреки ясното небе, причината е, че студеното се евакуира на юг.

Студът от североизток се установи над страната още в навечерието на Деня на влюбените, но едва днес ще опита да се прояви със звездното небе.
Затоплянето вече започнало от север във височина, по-осезаемо в западните крайдунавски низини, може да осуети  плановете на Малък Сечко за кратко да се разлюти около изгрев. Топло, но с мярка до четвъртък, и предимно слънчево От Северния Атлантик се задава доста дълбок и обширен циклон и тласка западноевропейският антициклон, който завлече доста топло от Тропиците, на изток-югоизток и към момента е по-скоро Балканско-Средиземноморски.

Част от единия негов център е обхванала 2/3 от България, но по източната му периферия все още се задържа студ и затова Тракия е по-студена.
В неделния ден антициклоналният център ще обхване цялата страна и с слаби югозападни ветрове, по-осезаеми на север от Балкана и в Дунавската равнина, на юг едва ще полъхва, ще вдигне отново максималните над 10 градуса.

А и слънцето ще помага, все пак грее вече около 10 часа и 30 минути.
По-топло през предстоящата работна седмица се очертава да е в понеделник и сряда, когато ще е предимно слънчево. Максималните в Тракия и в Дунавската равнина се очаква да преодоляват средномартенски 15 градуса, но са възможни и стойности до 20 градуса, макар че вероятността не е голяма.
Топлото във височина ще е умерено. Страната ни ще попада в източната част на антициклона, ще е почти безветрие, но няма да е толкова топло, колкото в западната.

Максимални температури до около и над 15 градуса са по-скоро обичайни като втората половина на февруари, когато Малък Сечко пуска повечко топло от Африка в опит да ни покаже и добрата страна на зимата.

Но тази година няма да е съвсем така, тъй като има да ни компенсира със студ, за да не се налага Баба Марта 2019 г. да се разлютява прекалено много, както го направи миналата година.

Във височина няма да има толкова топъл въздух, колкото през първите дни на февруари и в ниския планински пояс няма да духат силни южняци. Сибир се надига, сняг и студ в края на февруари По-малко от седмица преди края на календарната зима, още в четвъртък, първоначално сравнително плахо, а впоследствие и доста солидно, ще започне да нахлува много студен въздух от североизток – от другата страна на Урал, от Западносибирската равнина.
Апогей застудяването във височина се очертава да достигне в нощта срещу следващата неделя, 24.02, до -16 във височина, а до малките часове на съботния ден, ще върви по-скоро плахо. Стара планина ще е като стена, която ще възпре голяма част от студа да премине в Южна България, като най-мразовитото ядро се очертава да е точно над Средния Предбалкан.

Ако се реализира този мразовит сценарий, е възможно пикът на завършващата вече календарна зима да е отново часове преди нейния финал.
И европейския и американския модел вече доста обновления въртят мразовит сценарий преди края на Малък Сечко, та има значителна вероятност все пак да има ледено избухване, макар и по-орязани параметри.

Мразовит и снежен сценарий за финал на зима 2018/19 Несигурността идва оттам, че ледената вълна ще е със сравнително кратка продължителност, само в неделя, следващата, 24 февруари, когато е възможно в по-голямата част на страната да запишат ледени дни, а в Пловдив около 1 градус да направи максимална.

Снежен средиземноморец по-скоро не се очертава да има за следващия уикенд, но пък най-вероятно ще повали малко сняг, може и до 5-10 см да ги натрупа в Пловдивското поле, което се заснежава само при североизточно нахлуване. От другата страна на Урал трябва да дойде студа, за да побелее Тракия.

В Средната Дунавска равнина, Плевенско моделите преизчисляват условия за ретроградна оклюзия, вследствие на смяна на посоката вятъра и засрещане на северозападни и североизточни ветрове и повече валеж и възможни до 20 см сняг.

Без циклон, само от нахлуването на студа от североизток, в който все пак ще има малко влага, по планините може да натрупа до 25-30 см. Но тази зима бе благосклонна за скиорите и любителите на зимните спортове, та си има солиден снежен запас, дори и в не много високите Родопи,
Снежната покривка достига до 190 см при хижа Студенец, в подножието на най-високия връх на Букова планина – Снежанка и същевременно най-висока точка на ски курорта Пампорово.

При изворите на река Чая, връх Рожен, снежната покривка е около 140 см. Но , както казахме, няма да се стопля много в следващите дни във височина, повече долу.

Слънцето е силно вече, а има и топла подкрепа отгоре, затова ще се запази, а за следващия уикенд трябва да възстанови и дори да добави отгоре на разтопеното. Студена вълна и сняг в цялата страна за националния празник 3-ти март Леденото нахлуване от североизток следващият уикенд се очертава да е краткотрайно и преди да завърши февруари ще се стопли, но за кратко.
На 3-ти март от северозапад моделите изчисляват студена вълна, която засега изглежда ще остане за вечерта, до залез трябва да издържи и основно сняг да вали на 4-ти, като цялата страна да побелее с по 4-5 до 10 см сняг.

Мартенското слънце няма да го държи дълго време, но колкото да се отчете Баба Марта с бяло изпълнение.
Това, разбира се, е изцяло хипотетичен сценарий, за след 2 седмици, шансовете за реализация са повече от символични. Застудяването и ледените дни за следващия уикенд също не са сигурни, 15% засега могат да дадат, че наистина ще повали сняг и максималните ще са ниски в неделя, 24 февруари най-вече. Студен и снежен март на Балканите Мощни антициклони от Западна Европа ще продължат да завличат по източната си периферия студени въздушни маси от североизток – Източноевропейската и Западносибирската равнина към Балканите и ще поддържа студено време през по-голямата част от месеца, според колегите от Accuweather.
Атлантическите циклони ще се сблъскват със студа на югоизток и вероятността от късни снегове ще се повишава по линията на студените фронтове, които ще пускат към Централното Средиземноморие.

Колегите залагат на вероятност от снежни средиземноморци, заради ниските температури и устойчивия североизточен пренос. Все пак, макар и в календарна пролет, през март отоплителният сезон продължава, затова и снежни изпълнения са в рамките на нормата, особено в първата десетдневка, около Международния ден на жената. Обилни снеговалежи в планините през април С повишаването на температурите през април, снежната граница ще се вдигне в диапазона 1600-2000 метра, но ще остане доста влажно с чести валежи.

Април 2018 бе сух и горещ, затова е логично предположението, че тази година ще е мрачен и валежен, което в комбинация с топенето на многото натрупан сняг, ще повиши риска от наводнения и кални свлачища.

Ако е хладно и влажно през април, това ще възпре нашествието на кърлежите, които миналата година предизвикаха истинска паника сред населението, защото подраниха с около 20 дни, заради устойчиви над 30 градуса след 20 април. Наводнения от мощни бури през май Устойчивият североизточен пренос, който тепърва се установява, ще се усеща чак до май, като ще създава условия за мощни бури. В долината на Чая, при Асеновград, най-опасни са точно при североизточни течения, а и не само при нас, в Чирпан и Стара Загора също.
Колегите от Accuweather залагат дъждовното и нестабилно време да продължи и през май. Все пак за по-голяма част от страната това е най-дъждовният месец в годината, затова реализацията на такова предвиждане е по-скоро би било в рамките на нормата.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: За Жената