NYT разкри как САЩ и Англия са планирали и подготвили контраофанзивата на ВСУ, а Зеленски искал да…

Стратегията за победите на въоръжените сили на Украйна в началото на есента беше разработена в продължение на няколко месеца по време на напрегнати преговори между украинското ръководство и техните американски и британски колеги.

 

 

Това съобщи The New York Times, позовавайки се на свои източници, информират всички украински осведомителни агенции.

На тези разговорите с украинските военни са присъствали съветникът по националната сигурност Джейк Съливан и началникът на Обединения комитет на началник-щабовете Марк Мили. През цялото това време западните колеги са давали съвети на Киев, а също така са изразявали своите стратегически съображения, отбелязва изданието.

 

 

„Работата над контранастъплението започна скоро след както президентът на Украйна Владимир Зеленски каза на своите генерали, че той иска да направи голяма стъпка, за да демонстрира, че неговата страна може да даде отпор на руското нахлуване.

 

 

 

По негова заповед украинските военни разработват план за широко настъпление на юг, за да върнат Херсон и да отрежат Мариупол от руските войски на изток“, пише NYT.

 

 

 

Въпреки това, както украинските генерали, така и официалните представители на САЩ считат, че такова настъпление ще доведе до значителни загуби за ВСУ. Също така решаващ фактор е било изискването контранастъплението да се проведе преди захлаждането, за да не може президентът на РФ Владимир Путин да използва газов натиск срещу Европа.

 

 

 

През лятото, когато украинските и американските военни тествали във формат широкомасштабното настъпление на юг, те установили, че то ще се провали. Тези резултати били докладвани на Зеленски и след това заповедта му за настъпление на юг била променена.

 

 

 

В тази връзка украинското ръководство решило да сподели подробности за плановете с представители на американското и британското разузнаване. Според представител на американската администрация Съливан е разговарял няколко пъти с ръководителя на кабинета на украинския президент Андрий Йермак за планиране на контранастъплението.

 

 

 

Мили от своя страна е разговарял с високопоставени американски военни, страните са обменяли разузнавателна информация и обсъдиха въпроси за военна помощ, пише NYT.

 

 

 

„Направихме симулации и малко теоретично обучение. В резултат на тези учения се оказа, че някои начини за провеждане на контранастъпление биха били по-успешни от други. Дадохме този съвет и след това украинците го обмислиха и направиха тяхното решение“, казва в интервю заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Коул.

 

 

Превод и редакция: БЛИЦ