Хотелиери и ресторантьори: Туристите нищо не купуват, само гледат, цъкат и казват, че е скъпо

Туристите нищо не купуват, само гледат, цъкат и казват, че е скъпо. Това коментират различни представители на туристическия бранш за отминаващия сезон.

 

 

Украинската бежанска вълна в началото, убийствени сметки за ток в края на лятото. С това ще запомнят сезона в туристическия бранш. Репортаж на Нова нюз показа мнението на хотелиери, търговци, коняри, расторантьори, бармани и татуисти:

 

Веселин Налбантов, хотелиер: „Това беше едно лято нееднозначно. Не може да се каже хубаво или лошо, не беше като запълняемост зле, но с тази галопираща инфлация, с тези енергийни източници и най-вече електричеството, което ни убива, смачква ни. Хотелът ще работи до 15 септември.

 

Въздържам се да сключвам договори за следващото лято. Спирам, защото не знам какво ще става утре. Съгласни сме с 20% да вдигнем, но всичко скача с 30-40%, не знаем какво ще стане във върха на зимата. В Африка има изобилие от хора, които бихме могли да поканим да работят, не да идват като емигранти, а да се погрижим за тях. Има форми и начини.“

 

„Много трудно се гледат конете, а няма кой да ги ползва, туристите са неплатежоспособни“, разказва собственик на файтон. Несигурни за следващия сезон се оказват и уличните търговци, за които наемите и квартирите това лято са по-скъпи, а стоката им – останала непродадена:

 

„Туристите нищо не купуват, висока е инфлацията, само вървят, гледат, питат и казват – много скъпо. А цените не са променени от миналата година. Само пият“, споделя търговка.

 

Доволни от лятото са татуистите, през чиито студиа минаха десетки млади хора, избрали да запаметят почивката си в България с татуировка. Доволни са и нощните барове.

 

Грозданка Масларова, ресторантьор: „Миналата година имахме по-богати туристи, по-платежоспособни, тази година имаме по-бедни туристи. Може би идват все по-бедни всяка година. Имаше много румънци, поляци, чехи, украинци.“

 

 

Доволни са супермаркетите, където отчитат ръст на храна за хотелска стая, цигари и алкохол.