Вижте какво се случи с учителката, получила 17 000 лв. сметка за телефон

Битката на педагожката доведена до успешен край. Плаща само 200 лв., колкото е бил лимитът за разходи.

Учителката по музика Полина Алексиева няма да плаща 17 хиляди лева сметка за мобилен телефон.

Щастливата развръзка сподели пред „България Днес“ педагожката, след като битката й за справедливост бе доведена до успешен край. Преподавателката в едно от най-престижните столични частни училища ще плати 200 лв. за мобилните услуги, колкто е определеният й лимит на разходи.

„Това показва, че с активност и отстояване на правата човек може да преобръща ситуацията в своя полза. Да не стои безучастен отстрани, а да се бори с неправда, институции и/или нагли учреждения в държавен или частен сектор“, сподели пред вестника Алексиева.

Както преди време писахме, колосалната сума вгорчи първия учебен ден на преподавателката. Педагожката прекарва няколко часа в Сърбия, които се оказват „златни“ за портфейла й.

Всичко започва от есемес от мобилния оператор, че Полина трябва да изпрати съобщение за потвърждение, ако иска да има интернет в западната ни съседка. Тарифата е закована на 117 лева, без да стане ясно на потребителя за какъв пакет точно става въпрос и защо точно тази сума е фиксирана.

Въпреки че стойността е голяма, Алексиева изпраща есемес заради неотложност на ползването на мобилни данни. Лимитът на сметката й е 200 лв. и тя е спокойна за крайната сметка.

Вместо това се случва нещо шокиращо за учителката по музика. Малко след като се връща в България, Полина получава известие, че текущата й сметка е 15 101,20 лв. без ДДС. А на 9 септември идва и фактурата с начислено ДДС – повече от 17 000 лв.

Какво се оказва?

„Наричало се билшок. Пускаш си интернет уж, но те ти изключват лимита. В есемесите от оператор не става ясно, защото са написани неразбираемо и подвеждащо. Разбираш късно, че правиш сметка от хиляди, защото имало 24-часово синхронизиране, а по-късно на своя земя и още един път начисляване на ДДС. В договора тази информация не е дадена. Била съм и преди извън България, ползвала съм интернет – не съм имала никога такива проблеми“, споделя Алексиева.

След като преподавателката алармира в социалните мрежи за бруталната сума, която трябва да плати, се включват множество хора, попадали в същата ситуация или имащи свои близки, минали по сходния път, със съвети да потърси правата си по законов път.

„На сайта общите условия по-късно са ъпдейтнати, а и си ги променят регулярно. Знаят много добре какво са направили. След тази ситуация на сайта им програмите са сменяни неколкократно. За разлика от преди, към настоящия момент вече има и „пакети за Балканите“. Преди това нямаше. Споделям опита си, за да се предпазите“, допълва педагожката.