Зрители масово обвиниха Валерия за най-тежката драма във “Фермата”

След изгонването заради удар на Гечо от „Фермата”, коментарите не секват. Инцидентът с Валерия, която той тупна силно по рамото, докато се подготвяха за игра на пейнтбол, се очертава като най-яркия конфликт в предаването до момента.

Мненията са разделени, но прави впечатление, че огромна част от зрителите смята Валерия за виновна за изгонването на съотборника ѝ. Според тях ударът, който се вижда на кадрите, не е удар, а напротив – жест, с който Гечо е предпазил нея и другите играчи. Зрителите масово наричат Валерия „лигла”:

„Аз само да попитам? Валерия ако беше ранила някой с това оръжие как щеше да реагира продукцията? Човека е прав. С оръжие не се играе, не я е пребил бутнал я е понеже се е подразнил от факта че това не е играчка и тя не го е приела на сериозно. За това днешните са такива лигави защото го няма респекта от оно време. Хората сме различни. Не са прави че изгониха Гечо при положение като гледам какви мързеливи интриганти има вътре.“

„На Валерия много и е развито егото, както и на повечето млади. За едно потупване по рамото, за което беше виновна, рева и изпадна в психическо разтройство. Не я видях да се разтрои и срамува, че на въпросите за България не даде и един верен отговор и загуби от чужденец. Продукцията не показа на видео на останалите участници, да си кажат мнението, просто изгониха Гечо като пример за насилниците в живота. Ако бях аз във вермата щях да си тръгна с Гечо, защото решението беше нечестно.“

Тези коментари остро са атакувани от защитниците на Валерия, които я подкрепят за това, че каза за удара, а също така ѝ съчувстват, че в крайна сметка се почувства много виновна за изгонването на Гечо. Те директно обвиняват българския манталитет за масовото мислене, че когато мъж удари жена, това може да бъде извинено по някакъв начин:

„За БГ мъжа е нормално да бие жена си, нормално да няма недоволство! Точно по ТВ-то трябва да е пример, браво на продукцията!“

„Чета коментарите и не мога да повярвам… Никой няма право да я докосва, а Гечо направо си я удари, изумително е каква изкривена ценностна система имаме и масово жени коментират по най-просташкия начин. Изключително тъжно е колко низко сме в еволюцията и колко сме далеч от нормалността. Това само ми показва, че няма да се оправим скоро, просто манталитета ни е дъно“.

Моят баща е патриархален тип, неговия баща също беше, но аз никога не съм ги чувала така да крещят, да обиждат и да се държат просташки. Дразнеше ме тази безнаказана наглост на Гечо да се заяжда вербално с по-слабите от него. Няма значение дали я е ударил силно или не, не може вечно да се оправдаваш с това, че ти си си такъв. Тия момичета, които той обижда и не уважава, им изкараха битките на тия големи патриархални мъжаги с цената на наранените си ръце, а те от благодарност гледат на тях с пренебрежение и снизхождение. В отбора на новите поне има мъже с топки, които казват на Радо, че минава границите на търпимостта. Но в отбора на старите герои има пъзльовци, които удобно се крият зад женските поли, щом стане дума за дуел, но са на мнение, че мъжете са голямата работа. Нищо мъжко няма в това. Доволна съм, че махнаха Гечо. Търпим простата, щото той бил такъв.

Не са малко и тези, които обвиняват за грозната и болезнена ситуация самата продукция. В епизода направи впечатление, че Андрей едва ли не се опита да заобиколи правилата. Въпреки че от самото начало се знаеше, че при удар Гечо излиза по правило, продуцентът на „Фермата” изтормози Валерия да определи тя дали е имало удар. Така вината беше прехвърлена на нея, вместо просто да се видят кадрите от случката и екипът на предаването да вземат решение. Има и други забележки към „Фермата”:

„Фермата, ударихте дъното. Това ли е удар? Това е потупване по рамото. Аз също съм против насилието, във всичките му форми, но ако това е насилие…. Да ти напранят забележка… И Гечо, не бил съдник, да съблюдава правилата, ми то така е в България, само гледаме как се нарушават правилата и си мълчим, защото изхвърчаме като Гечо…“

„Аз пък се чудя на двойния аршин на продукцията, без да оправдавам Гечо. Когато онези двамата – мургавото момче и девойката, дето като дете била жертва на домашно насилие, взеха одеялото на Аксения и я оставиха на студа, това не беше ли насилие и унижение? Къде бяха принципите на продукцията тогава? Та, надявам се Гечо и Валерия да са получили подобаваща компенсация за участието си в този цирк“.