Почина легендарен бизнесмен, близък приятел с основателя на БГ мафията / СНИМКИ

Тази сутрин ни напусна Михаил Манолов – Мишо Царя, съобщиха опечалени негови приятели. Михаил Манолов е починал около 5.30 часа. Отиде си една истинска легенда, казват за него приятелите му. Мишо Царя бе едно от емблематичните имена на прехода в Кърджали. Погребението е в неделя.

Михаил Манолов е роден през 1957 г. в Тополовград, но израства в Кърджали. Завършва техникум в града край Арда, след което работи в местен завод. По това време кандидатства неуспешно в Учителския институт в Кърджали.

 

“Изкарах успешно 2 изпита, сред които и политическия, въпреки че вместо Априлска линия бях написал априлска черта. Скъсаха ме на изпита по пеене”, разказва приживе Мишо Царя.

През 80-те години той е осъден за търговия с валута. След демократичните промени се захваща с частен бизнес, но става популярен с нестандартните си прояви.

В началото на 90-те години учеше кон да кара водни ски, разхождаше живо мече с “Линкълн”, подарен му от покойния мафиотски бос Иво Карамански. Ексцентричният кърджалиец се славеше като един от най-близките приятели на обявения за родоначалник на българската мафия, а гангстерът често гостуваше във вилите на Царя край язовира.

 

През 1995-а Мишо Царя купи кораб тип “Комета”, който преустрои в ресторант на брега на Арда, в квартал “Възрожденци“. През кризисната зима на 1996-1997 г. превърна кръчмата в първата частна безплатна кухня за социално слаби, в която хранеше с рибена чорба и българи, и турци.

Голямата страст на Мишо Царя беше риболовът, а сред постиженията му е улов на близо 150-килограмов сом. Дълги години стопанисваше плаваща рибна таверна в яз. “Кърджали”, там имаше и плаващи бунгала за гости.

Историите на ексцентричния кърджалиец Михаил Манолов, който почина тази сутрин, са без край.

 

Мишо Царя за себе си:

“Запомнил съм Карамански с това, че беше непримирим към ментарджиите и измамниците. Гонеше ги до дупка. Помагаше на бедните и самотните. Лично на мен ми е давал. Няма да кажа какви огромни суми. Много ми помагаше. И в човешки план, и с пари.

Благодарение на Иво имам това прекрасно вилно селище край язовира. Обичаше да казва: “Приятелю, стига си бракониерствал. Ще легализираме язовира на твое име. Нямаш проблем. Затова сме хора, за да си помагаме.” Такова добро не се забравя и на оня свят“;

 

“Защо ме задържаха в полицията в Кърджали? Обвиниха ме, че ловя риба с електрическа въдица. И с ток избивам рибата в язовир “Кърджали”. Пълни глупости. Карам лодката с 30 км/ч. Не мога успоредно с това и да ловя риба. Аз да не съм многоръкият бог Шива!“;

“Специалисти от Агенцията по рибарство и аквакултури (ИАРА) ме обвиниха неоснователно. Натопиха ме пред полицията. Това, българите, сме много кален народ. Преди 10 години аз уредих шефа на ИАРА с 3 км мрежи за риба.

 

Баща му, който беше шеф в пожарната, започна да ме притеснява. Поиска мрежите за постоянно. Отказах. Че като започнаха да валят едни мръсотии по мой адрес. И по адрес на брат ми. И ето ти нова акция срещу мен – дойдоха бусове с полицаи. Свалиха ме на брега. Питат – защо ловиш сомове с ток?“, пише “24Родопи”.

“Живея със скандали, но щастливо. И щастлив ще умра!”.

  

Източник: plovdiv24