Малкото чудо Елизабет и звездната й майка прославиха Пловдив / СНИМКИ

Когато влиза в стаята и заварва 3-годишната Елизабет с памперс на дупето да изпълнява „Славейче сивичко“ на миниатюрното си детско пиано, майка й Манита Вартан е изумена. Живяла сред музиканти и свикнала с точното им ухо, тя веднага разбира, че дъщеря й, която е почти бебе, има необикновен слух. Само преди няколко часа е чула детската песничка в Youtube, а вече умело се опитва да налучка нотите…

 

Тогава Мани си спомня за прадядо си – арменски бежанец в България, оцелял от геноцида. Слухар, изключително музикален, той не успял да развие тази своя дарба заради трудния живот по онова време. В съвсем други условия отраснали бабата и дядото на Елизабет по бащина линия. И двамата завършват консерваторията в Ереван със специалност пиано. Бабата е била диригент на няколко големи хора. Работила е в Москва, Ереван и България, а понастоящем е пианистка в Арменската църква в Пловдив.

 

Огромна популярност придобива и 33-годишната Мани, която тази година грабна титлата Мисис България Интернешънъл“, като се класира първа в конкурса сред 300 красавици от цялата страна.

 

Освен с визия, победителката блести и с интелект

Тя е завършила езикова гимназия “Иван Вазов” в града под тепетата, владее пет езика, освен българския – арменски, английски, испански, руски и турски. Висшето си образование е завършила в ПУ “Паисий Хилендарски”. Бакалавър е по българска филология и магистър по психология на управлението.

 

Обича пътешествията и книгите, а в младежките си години дефилира в две модни агенции. През следващите месеци й предстои да представи България в престижния международен конкурс за омъжени дами.

 

По всичко личи, че малката талантлива Елизабет Армен Амбарцумян има звездно ДНК и всички шансове да надмине успехите на известните си предци.

 

От най-ранна възраст тя разполага с репертоар на три езика. Носител е на редица медали и отличия от национални и международни конкурси и състезания. Част от тях са две първи места от Международния фестивал “Корабът на мечтите”, златен медал от Международния фестивал „Карнолски“, сребърен медал от Националния конкурс “Петнадесет лалета”, сребърна статуетка от Националния конкурс “Полските щурчета” под патронажа на Веселин Маринов, 2 златни медала на международния конкурс София Гран При, бронзова статуетка от МФИ “Утринна звезда” – Златни пясъци, и приз статуетка от “Северно сияние” – Русе. Завършва майсторски клас при маестро Етиен Леви по време на Детския фестивал “Карнолски” за вокално майсторство тази година на Българското Черноморие. В момента е солист във вокално студио „Синтез“ към ОДК – Пловдив, и е в класа по пиано на професор Пламен Арабов.

 

Мисис България 2022 Манита Вартан споделя, че е отдадена на таланта на дъщеря си, като двете неведнъж прославят Пловдив. Ежедневието на детето преминава в подготовка, репетиции и уроци. Малката Елизабет казва, че обожава музиката, сцената и най-вече публиката, която я зарежда. Обожава да пее за България, в репертоара й са заложени песни с патриотична насоченост.

 

Любимата й е “Моя страна, моя България”

В момента й предстоят записи в студио, както и многобройни изяви в празничния декември.

Заради пандемията Елизабет започва да се занимава сериозно с музика едва тази година през февруари. Неин вокален педагог е Желязка Белчилова от ОДК-Пловдив.

 

„Навсякъде я карам сама по участия с моята кола. Финансирам всичките й изяви. Но съм изключително благодарна на ОДК за това, че там се обучава напълно безплатно. Гордея се, че моето дете е постигнало всичките си успехи благодарение на общинска структура. Имаме финансова възможност да я запишем в частна школа, но смятаме, че ОДК е правилното място“, казва Мисис България. Дъщеря й ходи два пъти седмично на пеене, още толкова на солфеж и веднъж на пиано. Готви се за изпити в Музикалното училище в Пловдив, където ще кандидатства догодина със специалност „Пиано“.

 

Бойно кръщение на Гергьовден

Бойното кръщение на сцената на Елизабет е на знаковия Гергьовден, пред огромна публика на Античния театър. Пее с Хора на американската авиация, който гастролира у нас. Следват конкурси в Пловдив, Хисаря, по цялото Черноморие, от които винаги си тръгва като победител.

 

На конкурса под патронажа на Веселин Маринов, който ще се излъчи по телевизия „Планета“ по Коледа, се справя като истински професионалист. „Същия ден валеше, духаше вятър, но тя, на 5 годинки, влезе с мократа рокля в студа и пя, без да й мигне окото. Впечатли журито с това, че се отнесе като голяма певица към ангажимента си“, спомня си майката.

 

На международен фестивал в Златни пясъци пък излязла на сцената директно от колата. „Трябваше да пее на следващия ден след пристигането ни. Но когато звъннах на организаторите да ни настанят в хотела, ни изненадаха с промяна в програмата. Елизабет беше пътувала от Пловдив до Златни пясъци, но веднага се преоблече и излезе на сцената. И пак се класира в челната тройка. Това са големи геройства“, гордее се Мани със силната си и талантлива дъщеря.

 

Източник: Марица