Кръстова гора – свято място на България

5 в 1 отварачка Innovagoods с многофункционално действие

15,20 лв.

Диспенсър за питиета - Глобус

62,00 лв.

Абсорбатор за влага и предотвратяване на мухъл, 3 бр.

11,20 лв.

Комплект уреди за приготвяне на суши (+подарък рецепти за приготвяне) INNOVAGOODS

24,90 лв.

Универсална отварачка за буркани, консерви и бутилки InnovaGoods, 27 x 15 x 5 см.

30,90 лв.

Уред за рязане със 7 приставки (+рецепти)

12,00 лв.

Компактно куфарче за барбекю от 18 части Innovagoods

48,50 лв.

Уред за рязане със 7 приставки (+рецепти) InnovaGoods, 27,5 x 8,5 x 11,5 см.

44,00 лв.

Комплект японски ножове InnovaGoods Kitchen Cookware, с професионален калъф за носене

56,00 лв.

Олекотено одеяло с ръкави

49,00 лв.

Преданията разказват, че в сърцето на Родопа планина, на 6 километра от село Борово, е заровена частица от Кръста, на който е разпнат Христос. Светилището, което се намира там, наречено Кръстова гора, е известно сред вярващите като земя на чудесата. Днес мястото събира много хора от всички краища на България, а и от чужбина, които идват, за да се поклонят пред чудотворния кръст, поставен на това място, и да намерят лек за своите болки.

<p”></p”>

© Снимка: Анна Капитанова

Баба Елена

Според старинни ръкописи, открити в този край, някога тук се е издигал манастир, който бил разрушен по време на османското владичество, разказва местната баба Елена. Както обяснява тя, през 1903 г. баща й заедно с три семейства се заселва в Борово. По-късно той става кмет и с помощта на селяните построява църква. Баба Елена си спомня как в детските й години в основите на храма намират два каменни свещника с капки восък и с издълбан кръст по средата. Те са свидетелство, че това място векове наред е било свято. Според легенда монаси заравят в подножието на самия връх златната икона на някогашния манастир, в която била вградена частица от Кръста Христов.

Кръстова гора, наречена така заради кръстовидната форма на възвишението, където е разположен днес манастирът „Света Троица”, представлява комплекс от параклиси и църкви. От двете страни на възвишението са построени 12 параклиса. Всеки от тях е посветен на един от апостолите. Богомолците идват тук, за да потърсят уединение с Бога, а някои дори прекарват нощта, молейки се за изцеление. В най-горната част на Кръстова гора се намира чудотворният кръст, където поклонници чакат да изрекат своите молитви.

„През 1936 г. по времето на цар Борис III майстор Йордан Стойчев Дрянков донася този кръст – разказва баба Елена. – Помня, че той спа вкъщи. Дойде от с. Ковачевица. Имаше дар за прозрение, откриваше стари манастири и църкви. Когато вървите към кръста, на всяка стъпка по пътя към него трябва да се молите, сякаш вървите към Голготата. При всяка стъпка да изричате болката и желанието си, като благодарите на Господ, че ви е поканил в своя дом. Не трябва да ви отегчава дългата опашка. Трябва да се научите да се обграждате с търпение, защото Бог ви изпитва с каква вяра сте тръгнали.”

<p”></p”>

© Снимка: Анна Капитанова

Чудотворният кръст

Йордан Дрянков имал видение, че на това място трябва да се издигне голям метален кръст. За съня разбрал дори цар Борис III, който съдействал за неговото изработване. След като бил поставен, бял гълъб отвел Йордан до мястото, където днес тече жива, лечебна вода. Говори се, че болната сестра на царя – Евдокия, оздравяла, след като измила тялото си с водата от извора.

<p”></p”>

© Снимка: Анна Капитанова

Аязмото „Гълъбицата”

И днес лечебните й свойства привличат вярващите, които трябва да призовават великата сила на Светата Троица, докато се поливат с нея, съветва баба Елена. След това водата се изхвърля върху живо растение – цвете или трева. Камъчетата, пръснати около аязмото, също имат изцелителна сила. Слагат се в съд с вода, от който се отпива, а после само се долива с вода.

<p”></p”>

© Снимка: Анна Капитанова

Новата църква „Покров на Пресвета Богородица”

Много хора вярват в лечебните сили на тези ритуали. Молещите се палят свещи в новата църква „Покров на Пресвета Богородица”, където се намира икона, смятана за чудотворна. До нея вярващите доближават различни предмети, които след това поставят в домовете си за здраве и против уроки.

На Кръстова гора всяка година се отслужва специална литургия по случай Кръстовден, който православната църква отбелязва на 14 септември. Хиляди хора в навечерието му се събират под звездите, за да се заредят със здраве и сила на това свято място

 

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: bnr

3D Раница Batman, Черен, Полиестер, 31 см.

39.0лв.

Промоционален комплект Disney Minnie, 2 Части, Раница, Мешка

24.9лв.

Детска престилка с шапка за готвене My Little Pony, 2 части, 100% Полиестер, Многоцветна

17.3лв.

Алуминиева бутилка за вода Spiderman, С капак, Пластмаса, 500 мл.

14.9лв.

Поларено одеяло Frozen, 100% Полар, 130 x 170 см.

28.3лв.

Кутия за съхранение на играчки Disney Frozen, Синя, 100% Полиестер, 31 см.

38.3лв.

Кош за съхранение Paw Patrol, 100% Полиестер, 36 х 36 х 58 см.

14.7лв.

3D Раница Spiderman, Полиестер, 31 см.

39.0лв.

Възглавница Paw Patrol, Сива, Цифра 3, 100% полиестер, 40 x 40 см.

15.4лв.

Кош за Съхранение на играчки Spiderman, 100% Полиестер, 36 х 36 х 58 см.

14.7лв.