Нидал Алгафари: Писна ми, ще Ви разкажа истината за задкулисието в „Ергенът 2“

„Приятели, вчера изгледах новото предаване за сватосване. Днес чета многото коментари и повечето са крайно отрицателни. Т.е. продуцентите са постигнали целта си. Интересът е предизвикан. Лудото обръщане на внимание от всякакви капацитети е налице. Тези коментари ще предизвикат и негледалите първото издание да се кльофнат през телевизорите за следващото“.


Една от култовите участнички в „Ергенът 2“ – Габи, която привлече вниманието на много от зрителите.

Така Нидал Алгафари – кинорежисьор и писател коментира снощното начало на „Ергенът“. И добавя:

„Какво е добре да се гледа в този формат? Първото е изборът на продуцентите? Можеха да изберат много красиви, много чаровни, много интересни момичета, много умни и интелигентни момичета, които да са с друго възпитание. Едно е да търсиш във виртуалните и улични вертепи шантонерки, друго е да са от университети.

Кой каквото търсил, това намерил, казва народната мъдрост. Второто е, подадените реплики от сценаристите. Изговаряните думички, фрази и цели изречения са видно привнесени в празноглавието на повечето кифли. Тази сценарна намеса цели да покаже момичетата в светлина, която им се иска на сценаристите и продуцентите. Т.е. това са мечтите или представите им за момичетата.

Трето е сценарно-продуценското желание за пошло поведение с цел да създадат поне в началото измислени от тях конфликти, познавайки вече психиката на повечето участнички.

Четвъртото е поведението на „ергенът“. Явно след много дубли – повторения, са успели режисьорите да извадят абсолютна неадекватност на главният им герой. Реакциите на почуда, възхищение, нежност, топлина и мъжественост го окарикатуриха.

Пето са странните подаръци и репликите към тях от участничките. Това не са реплики, даже и на най-неуките, необразованите и трудно връзващи изречения в „махалата“, камо ли на момичета, каквито им се иска да ни ги представят участничките.

Шесто, авторите, продуцентите, сценаристите и режисьорите показват собствената си комплексарщина от нежния пол.

Приятели, над 90% от момичета и жените, не само в България, а и в целия свят, не са такива, както искат авторите да ни ги представят. Но да се опиташ чрез окарикатуряването на, кое по-добро, кое по-не такова, момиче е обида за по-голямата част от половината човечество.

Всички жени и момичета около мен, в моето обкръжение, в обществото, в което живея, не са кухи лейки, простакеси, шантонерки, леки жени и търсещи лек живот и безделие. Около мен и в обществото в което се движа, вече десетилетия, жените са личности, силни, добри, борбени, трудещи се, знаещи и можещи. Може не всички да са научни работници, но са поне природно интелигентни.

Та след като изгледах първото издание на предаването, разбрах само, че участвалите в този телевизионен пасквил са неразбрани хора, имащи нужда от специализирана психотерапевтична помощ, преди да се усетят организациите за защита на жените да ги погнат, както само те могат“.