Подземна оранжерия за близо 500 лева ще ви радва с пресни зеленчуци целогодишно

Добре познатите ни оранжерии заминават в миналото. Вече има друг по-ефективен метод, който икономисва много топлина и влага. Това са оранжериите, които се правят на 2-2.5 метра под земята – в изкоп. Този метод е използван в Южна Америка още от преди 20 години.

Как ви звучи целогодишно градинарство на цена от няколко стотин лева?

Така, че можете просто да излезете и да наберете маруля, домати или други продукти по всяко време – без пътуване до магазин за хранителни стоки, и знаете, че храната ви е прясна. Хората го правят в тези подземни градини.

Ето как се създават?

По същество, това е яма изкопана в земята близо до къщата ви. Най-добрият стил вероятно е формата на правоъгълна яма с форма на стая. По-лесно е да се постави покрив на такава конструкция. Копаят се няколко метра надолу, след това в тях се правят пътеки и  площи за отделните култури.

Някои хора също поставят камина. Това има две функции. Една от тях е, че ако някога се наложи да загреят оранжерията си, те могат да горят дърва в нея. Но друга употреба е през лятото, когато става наистина горещо – камината действа като отдушник, като изпуска горещия въздух през комина.

На върха на оранжерията хората слагат малка стълба и врата за влизане (или повече от една врата, която също може да позволи въздушен поток). След това те правят обикновена рамка на покрива и свързват прозрачни полиетиленови листове върху нея, за да запазят светлината и  топлината вътре. Поставя се пластмасов (или друг) варел като резервоар за вода. Спуска се маркуч, за да  напълни варела. Друг маркуч излиза за пoливане на културите.

Общата стойност в зависимост от това, което вече имате и какво можете да постигнете, се оценява на между $ 100 и $ 300 в Америка.

Подземна оранжерия за близо 500 лева ще ви радва с пресни зеленчуци целогодишно

Сега, много от вас вероятно вече мислят, за зеленчуците и плодовете, които можете да отглеждате в градината или нивата си, независимо дали за себе си или за продажба. По този начин можете също да отглеждате и цветя.

/ползвани м-али от: chujdozemec.com