Невероятни разкрития за скрит планински плаж у нас, който смълча всички

Българската природа е уникална! Може и да не го осъзнаваме, но е така.

Сега в сезона на жегите мнозина тръгват към плажовете на Черно море, за да търсят прохлада. Но знаете ли, че имаме и страхотни планински плажове?

Да, точно така.

Но да започнем с малко информация за кърджалийското село Китница – стръмното село на трудолюбивите, гостоприемните, на естетите.

Последното е определение на художник, посетил това разположено на 435 метра надморска височина (до сградата на кметството) ардинско село.

„Дедите ви щом видели тази прекрасна гледка, решили да изградят къщите си тук“ – това е казал творецът и оставил на четката да пресъздаде върху платното смисъла на краткия ни живот, видян през прозорците на старите къщи в Китница.

Селото в най-добрите му времена – 60-те години на миналия век, е наброявало 770 души, днес тук са останали да живеят малко над 100 души.

Застроено е на югозапад от билото на нисък хълм, отстоящ на 2,5 километра от началото на язовир „Кърджали“ и на около 300 метра от река Арда.

Под селото е местността Ятаджък алтъ. Ятаджък е старото наименование на селото. Китница става през 1934 година.

Ятаджък алтъ, сиреч – Под Китница, е уникален песъчлив плаж от 100 години. Така казват местните. „Бабите са ни разказвали, че тук са прали чергите“, припомнят китничани, цитирани от 24rodopi.com.

Може да е райско място за почивка, но усетите ли първите дъждовни капки, качвайте се горе в селото, защото реката бързо приижда и през годините е взимала жертви.

Всъщност, наблизо е прословутият бетонен мост, който остава под вода при порои, а няколко села остават изолирани, защото големият мост бе разрушен от страшната на моменти Арда.

В Китница казват още: Поколенията помнят и разказват какви поражения е правела придошлата Арда, но вече 100 години плажът си стои.

Родопите не са известни с плажове, тъй като най-важната река – Арда, особено в горната й част, е бързотечна и с каменно корито.

Не така мислят обаче тези, които знаят за плажа „Ятаджък алтъ“. Хората от микрорайона, че и от Ардино идват на пикник и разходки край водата.

За широката песъчлива ивица, завърнал се тези дни турист от Несебър казва:

Плаж на река в планината – това звучи прекрасно, но го има и в реалността. Възможност за релакс – на чист въздух в Родопите, стъпвайки по пясъчна зона – „роднина“ на морски плаж. Това е Ятаджък алтъ.

Какво да кажем – познавач, бил е и там, и тук!