Всяка година близо 240 наши студенти заминават да учат в Русия безплатно

Между 220 и 240 български студенти годишно имат възможността да получат безплатно висше образование в Русия, като броят на желаещите да учат там непрекъснато нараства. Това обяви на пресконференция завеждащият отдел „Образование“ в Руския културно-информационен център Константин Пеев, предаде БГНЕС.

Пеев представи програмата и условията, по които завършили средно образование, бакалавърска или магистърска степен, както и специалисти, желаещи да повишат квалификацията си, могат да се образоват във Федералната република.

„В програмата, която съществува от 2013/2014 г. се включват студенти от 140 страни, които се обучават, в която пожелаят специалност – от медицина, химия, инженери, историци до ядрена физика. Над 200 000 чуждестранни студенти се обучават в Русия като с тях общият брой става 5 млн. По програмата RUSSIA.STUDY българските студенти могат да кандидатстват по 650 специалности в около 500 водещи руски ВУЗ-а. Единственото ограничение е, че кандидатите могат да избират между 3 и 6 университета, но не в повече от два във федерален окръг на РФ”, обясни Пеев и добави, че за творческите специалности кандидатите трябва да се явят на събеседване в университета, който ги приема.
Той подчерта, че водещият критерий за прием в техен университет е успехът от дипломата и добави, че кандидатстването става през сайта на програмата. Пеев уточни, че обучението е напълно безплатно, като страната осигурява стипендия за новоприетите и общежитие.

„Програмата дава възможност на кандидатите, които не знаят руски език, да го научат. Те имат време в рамките на 1 година да го усвоят и това отново е напълно безплатно”, подчерта Пеев.
„Ние не искаме да изсмукваме мозъците на България. Програмата е една възможност българите да получат образование във водещ университет в Русия и след това да се върнат в родината си и да приложат наученото, с което да съдействат за развитието на икономиката в страната си”, заяви Роберт Шестаков от Министерството на науката и висшето образование на Руската федерация у нас.

Стана ясно още, че над 60 000 българи са завършили руски университети, а в момента по програмата се обучават 700 нашенци. Дипломите от руските ВУЗ-ове се признават в повечето страни, сред които са Финландия, Испания, Франция, Кипър, Малта, Индия, Китай.

На 11 и 18 февруари водещи руски университети ще представят своите дейности и специалности в София.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Актуално