Три мощни молитви към Свети Мина

3D Раница Batman, Черен, Полиестер, 31 см.

39.0лв.

Промоционален комплект Disney Minnie, 2 Части, Раница, Мешка

24.9лв.

Детска престилка с шапка за готвене My Little Pony, 2 части, 100% Полиестер, Многоцветна

17.3лв.

Алуминиева бутилка за вода Spiderman, С капак, Пластмаса, 500 мл.

14.9лв.

Поларено одеяло Frozen, 100% Полар, 130 x 170 см.

28.3лв.

Кутия за съхранение на играчки Disney Frozen, Синя, 100% Полиестер, 31 см.

38.3лв.

Кош за съхранение Paw Patrol, 100% Полиестер, 36 х 36 х 58 см.

14.7лв.

3D Раница Spiderman, Полиестер, 31 см.

39.0лв.

Възглавница Paw Patrol, Сива, Цифра 3, 100% полиестер, 40 x 40 см.

15.4лв.

Кош за Съхранение на играчки Spiderman, 100% Полиестер, 36 х 36 х 58 см.

14.7лв.

Свети великомъченик Мина Котуански е християнски светец, известен чудотворец. Счита се за покровител на семейството, сираците и бездомните.

Смята се за патрон и покровител на всички народни лечители, знахари, войни, както и на хората, поели на дълъг път.

Свети Мина закриля и жените, затова на този ден те се молят пред иконата на светеца за здраве на децата си, за радост и благополучие на дома.

Името му означава “месечина” или “луна”.

Българската православна църква е определила 11 ноември за празник на Свети Мина.

 

Житие

Свети великомъченик Мина е бил египтянин. Той изповядвал християнската вяра и служил във войската, разположена в Котуанската област, под началството на военачалника Фирмилиан през III – IV век. По това време властта в Рим, представлявана от император Диоклетиан, издала указ да се предават на мъчения и да се убиват всички християни, които не се покланят на идолите.

Христолюбивият Мина не стоял дълго време в армията, а се оттеглил в пустинята до град Котуан и продължил да общува с Бога. Веднъж на тържеството в чест на езическите божества, гражданите устроили шумни зрелища и гнусни жертвоприношения. Като научил за това, отшелникът Мина влязъл в града и започнал да изобличава самозабравилите се езичници.

Градоначалиникът наредил да бъде арестуван смутителят на тържеството. Свети Мина бил заловен и жестоко измъчван – бит с волски жили, тялото му стъргано с железни куки, обесен с главата надолу. Накрая воините отсичат главата му, запалват огън и хвърлят в него многострадалното му тяло.

Когато огънят изгаснал, вярващите дошли на това място и събрали останалите мощи на светеца, обвили ги с чисти повивки и ги помазали с благовония. Скоро те пренесли светите останки в родния му град Александрия и го погребали в почести. Впоследствие на това място била построена църква в името на светия мъченик и по молитвите към светеца в нея станали множество чудеса.

Фолклор

В народните представи Свети Мина е бил господар на вълците, които трябвало да пуска и да прибира.

Неговият празник бележи средата на така наречените Вълчи празници – от Архангеловден (8 ноември) до Коледни Заговезни (13 ноември) – времето, в което вълците бесуват.

От 14 ноември започват Коледните пости, които траят до 25 декември – Рождество Христово – Коледа.

 

Молитва към Свети Мина

Ти, Свети великомъченико Мина, горещ наш защитник в скърбите и нещастията ни, който предпочете небесното войнство повече от земното, а честта, славата, богатството и временните удоволствия съумя да обърнеш в любов към Христа, изцери душевните и телесните болки на ….

Запази ни здрави и непокварени …. (името), вразуми нас …. (името), които сме потънали в духовната бездна на завистта и користолюбието. Запази душевна и телесна чистота на … (името), от всички плътски пожелания и страстни изкушения, защити ни от нашите видими и невидими врагове, които безпричинно ни притесняват и измъчват нашата смирена душа, прогони всякакво сатанинско и лукаво на врага действие и ни очисти от нечистите духове, които зловредно влияят на нашия ум.

Аз…. (името), сега смирено моля със сърце изпълнено с вяра, помогни на … (името) в тези нужди, в които се намира и изпълни тази смирена молба: скърбите и плача на твоите раби, които с вяра ти се молят обърни по- скоро в радост и всички запази от Божия гняв и от вечното наказание, защото твърдо сме уверени, че с Твоето ходатайство и с Твоята силна помощ ще бъдем спасени и избавени от всякаква скръб, и беда, та да прославим чудния чрез твоите светии Христа Бога, който с благодатта и добросърдечието си ще ни дарува мирен, спокоен и безгрешен живот, за да го преминем благополучно, а в бъдещия – да застанем от дясната му страна на всичките светии на човеколюбието на безначалния Отец, Пресветия, Преблаг и Животворящ негов дух. В Твое име и в името на Господа Бог, нашия Иисус Христа, Амин!

Втора молитва към Свети Мина

О, Свети великомъчениче Мино, Христово войниче, доблестни и непобедим Божий угодниче, прекрасен и горещ наш защитник и винаги в скърбите и нещастията ни най- бърз помощник, който предпочете Небесното войнство повече от земното, а честта, славата, богатството и временните удоволствия съумя да обърнеш в любов към Христа, само вечен и блажен живот да намериш, който жестоки мъки и нетърпими болки за него сладко си претърпял и с това си придобил благодарност от Бога, който правиш разни чудеса и помагаш на всички, които с вяра ти се молят в каквито скърби и беди да се намират.

Ти, който си подражател на мъките и ученик на този, който е казал: “Искайте и ще ви се даде”, “Търсете и ще намерете”, изпроси и направи в незримите си действия да се намерят някои от изгубените неща на твоите раби, които ти се молят за това.

Трета молитва към Свети Мина

О, пречуден и бърз помощниче, Христов страдлец и чудотворец, велик сред мъчениците Мина! Ето, както виждаш, ние със сълзи прибягваме към тебе, горещ ходатай за нас пред Бога, целуваме иконата ти с вяра и любов, и чрез тебе умоляваме Бога, Който е дивен в Своите светии! Погледни милостиво на нашите въздишки, досточудни, и изпълни всички богоугодни просби на нас,които с любов те почитаме: изцели нашите болести,излекувай недъзите ни; ако е полезно за нас, намери изгубените от нас вещи,та да се утешим и да се усили вярата ни; ето, гледаме на твоя образ като на тебе самия, спомняме си подвига на твоето страдание и вярваме,че в тоя миг се молиш на Бога за нас, многогрешните,стоиш заедно с нас в тоя храм и чуваш всички наши умилени просби, които отправяме към тебе. Затова без съмнение вярваме, с надежда се помазваме с елей от твоята икона, и според вярата си получаваме изобилна благодат от Бога, поради което с веселие ти благодарим и те възхваляваме с тези думи:

Радвай се, великомъчениче Мùно, бърз помощниче на тия, които те обичат!
Източник: highviewart

 

3D Раница Batman, Черен, Полиестер, 31 см.

39.0лв.

Промоционален комплект Disney Minnie, 2 Части, Раница, Мешка

24.9лв.

Детска престилка с шапка за готвене My Little Pony, 2 части, 100% Полиестер, Многоцветна

17.3лв.

Алуминиева бутилка за вода Spiderman, С капак, Пластмаса, 500 мл.

14.9лв.

Поларено одеяло Frozen, 100% Полар, 130 x 170 см.

28.3лв.

Кутия за съхранение на играчки Disney Frozen, Синя, 100% Полиестер, 31 см.

38.3лв.

Кош за съхранение Paw Patrol, 100% Полиестер, 36 х 36 х 58 см.

14.7лв.

3D Раница Spiderman, Полиестер, 31 см.

39.0лв.

Възглавница Paw Patrol, Сива, Цифра 3, 100% полиестер, 40 x 40 см.

15.4лв.

Кош за Съхранение на играчки Spiderman, 100% Полиестер, 36 х 36 х 58 см.

14.7лв.