6 хормона, които са отговорни за вашето напълняване и натрупване на мазнини и как да се справим с тях

Комплект От Две Части – Блуза + Панталон С Връзки На Талията – Светлобежов – 9624

67,10 лв.

Италиански Елегантен Комплект От 2 Части – Сако + Панталон С Връзки – Капучино – 9968K

76,20 лв.

Нежен Комплект От Две Части – Блуза + Панталон – Зелен – 24-33-5

71,70 лв.

Италианско Елегантно Сако 7/8 Ръкав – Тъмносин – 9709-8

50,70 лв.

Дълъг Пуловер – Тип Рокля – Зелен – 2019-38-13

44,40 лв.

Комплект – Суитшърт + Клин – Светлорозов – 9451-4

67,10 лв.

Спортен Комплект От 2 Части – Суитшърт + Клин – Фуксия– 9459-3

71,70 лв.

58,00 лв.

Комплект От 3 Части – Жилетка + Потник + Панталон – Сив – 2021-4-14

Комплект От 2 Части – Блуза + Панталон – Бежов – 9456-1

71,70 лв.

Нежен Комплект От Две Части – Блуза + Панталон – Фуксия – 24-33-6

71,70 лв.

Мъжете губят тегло много по-бързо от жените и доста по- лесно. Този факт е безспорен и отдавна е доказан от специалистите по хранене . Възможно е в продължение на години да се мъчите с диети и с часове да се потите във фитнеса, а резултатът да бъде незабележим. Защо някои лесно губят тегло, а други не успеят? Може би затова са виновни хормоните.

Ефект на хормоните

Обичайното правило за “ядеш по-малко – харчиш повече” е само отчасти вярно. Основната причина за наднорменото тегло е нарушение на метаболизма и хормонален дисбаланс. Ефектът на хормоните върху човешкия живот се отразява в скоростта на метаболизма, наличието на апетит, загуба или наддаване на тегло и други физиологични процеси. И първото нещо, което трябва да направите, преди да се занимавате със “самонаблюдаване”, е да се обърнете към ендокринолога.

Днес ще ви разкажем кои хормони са виновни за факта, че една жена не може да отслабне и защо преяждането е опасен симптом. И в края на статията ще ви разкрием 10-те теста, през които трябва да минете, за да изключите ендокринната патология .

изследвания за норма на хормоните

КАКВИ ХОРМОНИ ВЛИЯЯТ НА ТЕГЛОТО

Лептин
Този хормон регулира апетита и е отговорен за енергийния метаболизъм. Не случайно се нарича хормон за ситост или основен хормон на пълнотата. Ниското ниво на лептин води до повишаване на апетита и до затлъстяване. Ако има много мазнини в клетките на организма – нивата на лептин се покачват, като по този начин се заповядва на мозъка: “Спри!”.

А изобилието на лептин създава висока степен на вероятност от тромбоза.

Грелин
произвежда се в стомашно-чревния тракт и предизвиква усещане за глад. Той стимулира нервната система и предпазва сърдечно-съдовата система. Ако често хапвате, тогава ще имате ниски нива на грелин, обаче тревожността и депресивният стрес ще го увеличат. Повишените нива на хормона при отсъствие на храна намаляват тревожността. Оказва се един порочен кръг – след диета, брутален апетит и глад се събуждат, което е много трудно да се потисне.

регулиране на грелина и лептина

Ето защо, трябва да ядете 4-5 пъти на ден, от които 2 хранения да бъдат леки закуски. Специално внимание трябва да се обърне на закуската, тя трябва да бъде задължителна.

Естроген и прогестерон
Влиянието на женските полови хормони се проявява след 45 години, когато жените влизат в менопаузата. Ниското ниво на естроген допринася за отлагането на мастните клетки в корема. Ниското ниво на прогестеронът кара организма да задържа повече течност, поради което обемът на тялото се увеличава.

Естроген и прогестерон

Тестостерон
нарушения на менструалния цикъл и поликистозните яйчници понякога се появяват поради повишени нива на тестостерон. Това води до неконтролирано увеличаване на теглото, появата на косми на лицето, акне и безплодие. По време на менопаузата, по-ниските нива на тестостерон намаляват метаболизма, което също се превръща в причина за напълняване.

Инсулинът 
произвежда се от панкреаса и играе много важна роля в метаболизма на мазнините, потискайки активността на ензимите, които разграждат мазнините. Инсулинът насърчава преработката на излишната захар в мастната тъкан. Ако обичате сладкото, знайте, че прекомерното му количество драстично увеличава нивото на инсулина и в резултат на това се появяват излишни килограми

Инсулинът

Хормони на щитовидната жлеза
Нарушенията в щитовидната жлеза могат да доведат до увеличаване на теглото. Тироидните хормони са активатори на разцепването на мазнини. При ниско ниво на тези хормони се развива хипотиреоидизъм – заболяване, при което отлагането на мазнините се усилва драстично. И с хипертиреоидизъм пък се наблюдава точно обратното, рязко отслабване и неусвояване на храната

Соматотропин
Соматотропинът е хормон на растежа, който насърчава загубата на тегло. Обикновено активира отделянето на клетки от мазнините и тяхното разцепване. Ниското ниво на соматотропин инхибира всички процеси в организма.

Соматотропин

Кортизол
Той се нарича хормонът на стреса. Основните причини за това увеличение са стресът и липсата на сън. Повишените нива на кортизол повишават апетита. За да се справят с проблема, много жени хапват сладко и се чувстват облекчени. Онези, които постоянно се намират в психотравматични ситуации, често печелят тегло, дори ако не преяждат. Това се дължи на метаболитно нарушение при преяждане на нервна почва.

Ендокринните заболявания, диабетът , повишените нива на половите хормони са тясно свързани с неконтролираното наддаване на тегло. За да се идентифицира и премахне патологията, е необходимо да се извърши специално лабораторно изследване . По-долу е даден списък с тестове, които ви позволяват да откривате и спрете много опасни заболявания в ранните етапи.

Ендокринните заболявания

Изследвания, КОИТО ТРЯБВА ДА си направите, АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ОТСЛАБНЕТЕ

Тироидни хормони: тироксин (Т4) и трийодотиронин (ТЗ)
Тироиден стимулиращ хормон (TSH)
Нивото на глюкозата в кръвта
Гликолиев хемоглобин
Инсулин и С-пептид
Тест за толерантност към глюкоза
Ниво на естрадиол
Нивото на кортизола
Ниво на тестостерон
Фоликулостимулиращи и лутеинизиращи хормони

Изследвания, КОИТО ТРЯБВА ДА си направите, АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ОТСЛАБНЕТЕ

Сложното женско тяло винаги зависи от коварните хормони. И в 70% от случаите причината за наднормено тегло става точно хормоналния дисбаланс . Не бъдете мързеливи и пробвайте по традиционния начин да намалите теглото си с диета или да се присъедините към фитнес залата, преди да прибегнете към хормонални изследвания. Понякога няколко килограма са по-добри от лошо здраве.

Какво мислите за това? Може би не си струва да се притеснявате заради фигурата си, защото как да се държите, какво да казвате и как да изглеждате, е личен въпрос за всяка жена. Обичайте себе си за това кой сте и останете вие при всички обстоятелства!

Тази полезна информация за хормоните и тяхното въздействие върху тялото ще бъде интересна и за вашите приятели, не забравяйте да споделите с тях статията!

Източник: За Жената

5 в 1 отварачка Innovagoods с многофункционално действие

15,20 лв.

Диспенсър за питиета - Глобус

62,00 лв.

Абсорбатор за влага и предотвратяване на мухъл, 3 бр.

11,20 лв.

Комплект уреди за приготвяне на суши (+подарък рецепти за приготвяне) INNOVAGOODS

24,90 лв.

Универсална отварачка за буркани, консерви и бутилки InnovaGoods, 27 x 15 x 5 см.

30,90 лв.

Уред за рязане със 7 приставки (+рецепти)

12,00 лв.

Компактно куфарче за барбекю от 18 части Innovagoods

48,50 лв.

Уред за рязане със 7 приставки (+рецепти) InnovaGoods, 27,5 x 8,5 x 11,5 см.

44,00 лв.

Комплект японски ножове InnovaGoods Kitchen Cookware, с професионален калъф за носене

56,00 лв.

Олекотено одеяло с ръкави

49,00 лв.