Изучаваната в САЩ писателка Здравка Евтимова – Покръстих се и синътми пребори тумор

Комплект От Две Части – Блуза + Панталон С Връзки На Талията – Светлобежов – 9624

67,10 лв.

Италиански Елегантен Комплект От 2 Части – Сако + Панталон С Връзки – Капучино – 9968K

76,20 лв.

Нежен Комплект От Две Части – Блуза + Панталон – Зелен – 24-33-5

71,70 лв.

Италианско Елегантно Сако 7/8 Ръкав – Тъмносин – 9709-8

50,70 лв.

Дълъг Пуловер – Тип Рокля – Зелен – 2019-38-13

44,40 лв.

Комплект – Суитшърт + Клин – Светлорозов – 9451-4

67,10 лв.

Спортен Комплект От 2 Части – Суитшърт + Клин – Фуксия– 9459-3

71,70 лв.

58,00 лв.

Комплект От 3 Части – Жилетка + Потник + Панталон – Сив – 2021-4-14

Комплект От 2 Части – Блуза + Панталон – Бежов – 9456-1

71,70 лв.

Нежен Комплект От Две Части – Блуза + Панталон – Фуксия – 24-33-6

71,70 лв.

– Благодаря. Никога не съм имала амбицията мои разкази да бъдат изучавани където и да било. За мен беше голяма изненада. Разказът беше публикуван в литературно издание на университета Антиок. След близо пет години ми се обадиха от едно американско издателство. Казаха ми, че правят антология на разкази под 2000 думи, излезли в САЩ след 2000 година. Моят привлякъл вниманието им и ме попитаха могат ли да го включат. Съгласих се. След месец ми изпратиха два тома от готовата антология. А миналия март ми се обади г-жа Сюзан Дюк – отговорник на литературна агенция, създала учебника за 8 клас “Литературни знания”. Каза ми, че моят разказ е избран.

– Това е стар разказ и съм убедена, че едно такова произведение не прави човек добър писател. Писателството си е боледуване. Писателят оздравява, когато напише хубава книга, хубава мисъл или изречение, които ще дадат сила на него и онези, които ги прочетат. Дали ще вземе награда или не, не е толкова важно. Англичаните имат една поговорка – една щастлива случайност, която може да не се повтори.

– За съжаление има не особено радостна предистория. Първо моята баба по майчина линия Трайка се разболя. След това синът ми претърпя много тежка 18-часова операция. Беше студент по медицина и имаше тумор в мозъка, слава Богу, доброкачествен. След това завърши медицина, ожени се и има две деца. Работи като психиатър и живеят в германския град Мьонхенгладбах.

– Да. Човек като пише, и не знае откъде го връхлитат мислите. Писах разказа преди операцията на сина ми. Чувствах се толкова безпомощна и единственото нещо, което можех да направя, е да напиша нещо. Освен това през 2006 г. приех християнството. До онзи момент бях напълно невярваща.

– Преди – в най-тежкия момент. Беше Димитровден през 2006 г. в църквата “Св. Димитър” в Брюксел. Отец Димитър ме кръсти. Там живеех и работех в делегацията на България към една от нашите институции.

– Човек се хваща и за сянката в такъв момент. Кръстница ми бе моя близка приятелка, която е писателка във Франция. Подари ми кръстче със злато, купено от тамошна катедрала. Слава Богу, всичко се оправи. Пожелавам на всички хора лошите неща да си стоят в миналото. И да живеят в мир и добро с любимите им хора.

– Да. Понякога като пиша такива страшни разкази, то вземе, та се случи. Затова гледам вече да не ги пиша. Така бях написала пак един страшен разказ с името на втория ми син Васил. После смених името. Вече ще правя много слънчеви и хубави разкази. Моя приятелка имаше тежък житейски момент. Реших да напиша позитивен разказ с идеята да й помогна, да й потръгне. Излезе в Белгия и САЩ, тя още си го пази и всичко завърши добре. Решила съм всички разкази занапред да завършват с щастлив край. Не се ли получава, ще ги трия. Човек може пари да няма и да се мъчи, но искам да му се случи нещо хубаво, да излезе щастлив и по-силен от този разказ.

– Това е много труден въпрос. Писането ми беше много свободна и щастлива територия. А това е такава окова. Да го гледат под лупа човек е много нещастен. Затова сигурно ще започна да пиша под псевдоним, за да си върна свободата и да пиша каквото ми душа иска. Не пиша за пари, от това не се забогатява.

– Ще видим. Все още няма индикации. Аз не бих си поискала пари сама. За моя голяма радост имам работа – преводач съм, с която посрещам разходите. Но ако очаквам да се прехранвам с хонорари от разкази, независимо къде са излезли, може би на третия ден силно ще ми е спаднал хемоглобинът заради глад. Затова трябва да има знания и умения и аз много обичам онази приказка за царя, който научил сина си да плете кошници, за да не остане гладен. Короната пада и властта се изплъзва от ръцете, но когато имаш умения и можеш да си изкарваш прехраната с плетене на кошници, с прегледи на болни или поправяне на автомобили, гладен няма да останеш.

– Три години и половина съм била учител в пернишката гимназия за чужди езици “Симеон Радев”. Познавам колегите там. С най-голяма радост, отговорност и удоволствие бих се върнала отново.

– Единствено се моля да сме здрави. Твърди планове никога не правя, но моят съпруг има вила и наследствени ниви в с. Горна Липница до Павликени. Пита ме какво да правим с тях. Аз му казах – помисли за Емилиян Станев и “Крадецът на праскови”. Насадихме праскови и отсядаме в малката къщичка. Ще си гледам градината и внуците, ако ги пращат при нас, разбира се. В Перник също е прекрасно. Така че нека сме здрави и каквото сабя покаже, и честта майко, юнашка.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: bgdnes

Ароматизатори за гардероб - 5 аромата - 6 бр.

10.00лв.

Сервиз за кафе - стъклен - прозрачен - 12 части

28.00лв.

Детска касичка - 500 евро - метална - голяма

10.00лв.

Въртящ се поднос за хладилник

11.00лв.

Детска полицейска униформа + аксесоари

39.90лв.

Кувертюра за диван - бежова - релефен дизайн - 210 х 230 см.

38.00лв.

Детска игра - билярд

42.00лв.

Детска къщичка - Палатка за игра - Ферма - 95 x 72 x 102 см

44.00лв.

Касичка прасенце - Керамична - 17 x 15 x 17 см.

12,00 лв.

Органайзер за бутилки за хладилник - 20.5 х 10.5 х 10 см.

6.00лв.