Мутрите не просто се завърнаха

Едно от нещата, които със сигурност вбесява премиера Бойко Борисов, е някой да обяви, че мутренските години са се завърнали. Преди няколко седмици яки момчета потрошиха известно столично заведение пред очите на посетителите и заплашиха собственика му. Тогава и Борисов, и МВР яростно отрекоха внушенията за възраждане на онези мрачни времена, защото това бил единичен случай, а извършителите щели да бъдат заловени и бързо осъдени. Към момента нищо подобно не се е случило – няма нито един в ареста, а камо ли съден и осъден.

 

И съвсем логично се стигна до друг инцидент,

напомнящ онези времена – мафиотския разстрел на 46-годишна жена в столичния квартал “Младост”. По вече добре отработен сценарий управляващите пак се опитаха да омаловажават случилото се с аргумента, че срещу жертвата има дела за финансови измами и разследване за изнудване. Все едно е нормално в такъв случай тя да бъда застреляна показно. После МВР включи цялата си фантазия, за да обясни, че всички признаци на мафиотското убийство всъщност не са такива. Разстрелът не бил показен, защото трупът бил открит чак час и половина след убийството.

 

Очевидно фактът, че това се случва на паркинг в оживен квартал, няма значение. Бялата роза, оставена до жертвата, пък не била послание, а вероятно убиецът я използвал да си скрие пистолета?!? Самата жертва пък била арестувана от ДАНС за финансови измами и пране на пари през 2011 г. и след като била пусната под домашен арест, тя се барикадирала в апартамент и отказала да пусне съдебен изпълнител и полиция, които искали да въведат нови собственици. А и била изнудвана от лица, които са потърпевши от нейни действия в миналото, които пък от своя страна били разследвани като организирана престъпна група.

 

Трудно може да се намери логика в цялата аргументация на МВР. Но логично възниква въпросът

какво са правили разследващите органи

по делата срещу жертвата и срещу нейните изнудвачи. Отговорът е прост и очакван – нищо. За 8 г. нито едно от разследванията не е стигнало до съд. А точно тази мудност и безнаказаност е основната причина хората да вземат правосъдието в собствените си ръце, да има разстрели и мутренски изпълнения. Защото там, където няма държава, има мутри, които правораздават според собствените си разбирания и интереси.

И не е само случаят с убитата в “Младост”. През цялото 10-годишно управление на ГЕРБ

показната престъпност не се е кротвала

 

Някакви хора стреляха с гранатомети по бившата барета Алексей Петров, и то на оживено място. Нагло бяха убити смятаният за наследник на част от ВИС 2 Веселин Стоименов и създателят на модната фирма “Агресия” Александър Антов – и двамата в райони с много охрана и камери. Показно бе застрелян близкият до ГЕРБ бизнесмен Петър Христов. Нито един от извършителите не е разкрит, камо ли наказан.

Очевидна е пълната безпомощност на МВР и службите не само по линия на организираната престъпност, но и по линия на битовия бандитизъм. На този фон наистина са абсурдни твърденията, че България била оазис на спокойствието, остров на стабилността и какво ли още не. Как изобщо може да се твърди подобно нещо, след като всеки ден има или обир, или побой на пътя? Или силово изземване и преразпределение на законни и не толкова законни пазари.

 

Немалко обекти по морето вече са официално собственост на хора, които преди години бяха квалифицирани като мутри. Те са си парцелирали крайбрежието като ресторанти, хотели, плажове, магазини. И си се саморазправят помежду си при възникване на спор, без органите на реда дори да си помислят да се намесят. Затова не е чудно, че всички нормални граждани живеят в очакване на неизбежното – още по-брутални времена. За властта снишаването и сляпото отричане на очевидното може и да върши работа за известно време, но за кратко. До следващото убийство.

Коментар на Александър Александров

Източник: fakti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *