Categories: Всички статии

Медицинска сестра: Брутната ми заплата е 1200 лева. На повечето от нас ни се налага да работим с няколко специалисти / ВИДЕО

Болници в Пловдив са на път да загубят лицензите си. Липсата на кадри в общинските лечебни заведения поставя пред риск съществуването им. Защо се задълбочава кадровата криза и дефицит на какви специалисти изпитва здравната ни система, предава Нова телевизия.

 

Пловдив е градът с рекорден брой здравни заведения. Те са над 100, като само болниците са 36. Заради липсата на кадри, има риск да бъдат отнети лицензите на някои от общинските здравни заведения. Най-голям е недостигът на медицински сестри, лаборанти и рехабилитатори. Средната заплата на една медицинска сестра в общинското здравеопазване е 1800 лева, а на лекар – над 3500 лева.

Доктор Таниел Минков е специалист УНГ.

 

Като всеки млад лекар работи на две места – в частна болница и в общинска поликлиника.

„Защо работя на две места? Първо, естествено финансова гледна точка, и второ – защото ми се работи. Съчетавам го с доста компромиси, тъй като трябва да покривам и там график, и тук график“, обосновава се той. Така понякога е принуден да кара две смени една след друга. Често работният му ден продължава повече от 14 часа.

 

Заради непривлекателните условия на труд и ниското заплащане, повечето му колеги избягали в чужбина. Към Англия и Белгия, които предлагат десетократно по-високи заплати, се насочват току-що завършилите у нас медицински сестри. Дефицитът им в поликлиниката принуждава Красимира Панова да работи в няколко кабинета на ден.

„В момента, например, аз съчетавам неврологичен кабинет, хирургичен кабинет и замествам главната сестра. Определено има недостиг. Кадрите, които сме тук, сме едни и същи от години и затова на повечето от ДКЦ-то ни се налага да работим с няколко специалисти“, каза медицинската сестра.

 

Не винаги обаче заплащането на сестрите оправдава умората. Красимира Панова признава, че получава брутно възнаграждение около 1200.

Другият притеснителен фактор е застаряващата възраст на медицинските специалисти, работещи в болниците в Пловдив.

„В някои такива стига между 58 и 63-годишна възраст, но няма лечебно заведение общинско, където средната възраст да е под 52-53 години.

 

Общинските лечебни заведения изпитват в момента остър недостиг в доста специалности: ендокринология, педиатрия, гастроентерология, анестезиология. Имаме доста остър недостиг в момента дори от неонатолози“, споделя директорът на Дирекция „Здравеопазване“ в община Пловдив д-р Калин Калинов.

За да се справи със задълбочаваща се кадрова криза, община Пловдив е на път да подпише меморандум с Медицинския университет в града. От него ще наеме студенти, които с договори за стипендии ще попълнят графиците в болниците и поликлиниките.


 

Източник: plovdiv24

admin

Recent Posts

  • Всички статии

Медът е чудото на земята! Смесете го с още една съставка и сърцето заработва като часовник

  Пчеларят Тодор Вътов може да изнесе лекции за вълшебството мед и ползата му за здравето! И лекарят ви ще…

15 часа ago
  • Всички статии

Оставих мъжа ми и децата си и се омъжих за египтянин: След 15 дни брак последва най-големият ми кошмар!

  Майката на три деца Джулия Кларк (53) реши да загърби стария си живот, за да се омъжи за египтянина…

15 часа ago
  • Всички статии

Екипът на NOVA не е на себе си заради тази голяма новина

  Отличията за най-добри авторски материали в конкурса на Web Report бяха връчени на специална церемония Журналистите на NOVA бяха…

15 часа ago
  • Всички статии

Ето от какво е починала Вера Ивановa от „Системата ни убива”

  Лидерката на партия „Изправи се, България“ Мая Манолова не спира да скърби заради кончината на Вера Иванова, една от…

15 часа ago
  • Всички статии

САМО две зодии ще бъдат с пълни портфейли: До края на годината парите буквално ще скачат в джоба им!

  Пред тях е период, изпълнен с изобилие и материално щастие. Липсата на финанси може да бъде плашеща и стресираща…

15 часа ago
  • Всички статии

Ето ги най-култовите образи в новото риалити „Островът на 100-те гривни“ – ромка, девствен гей и златни момичета

  Снощи гледахме пилотния епизод на новото приключенско риалити по бТВ " Островът на стоте гривни ". В социалните мрежи…

15 часа ago