3

За змийски глави насред вълните във Варненския залив съобщи преди дни Радио Варна. Подобни гледки се наблюдават и на скалите край шабленското село Тюленово.

По това време на годината гледката не е необичайна, а е характерна за българския бряг, обясни доц. Веселина Михнева от Института за рибни ресурси.

„В Черно море може да видим два вида водни змии – жълтоуха водна змия Natrix natrix или сива водна змия Natrix tessellata. Основна храна им е рибата. Тези змии не са опасни за хората, не нападат, не хапят и не са отровни. В никакъв случай не трябва да се приближава водната змия, да не се плаши и да не се убива“, обяснява тя.

Водните змии не живеят само във водата, а излизат и на сушата и се препичат на камъните. Основното, за което трябва да се подготвят разхождащите се по плажа при среща с такова влечуго, е да не реагират панически, съветва доц. Михнева. „Ако се приближим до змията, тя може да отдели неприятна миризма. Може и да се престори на умряла, а и да започне да съска, но няма да ни нападне без причина“, разказа тя.

Змиите навлизат в морето от реките. Срещат се по-често по Южното Черноморие, около Змийския залив, както и на север от Варна. Могат да бъдат видени във водите край курорта „Свети Константин и Елена“.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

3
novinarsko-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *