0

Европейски служители по сигурността са наблюдавали в понеделник и вторник помощни кораби на руския флот в близост до течове в тръбопроводите на Северен поток, вероятно причинени от подводни експлозии, според двама служители на западното разузнаване и един друг източник, запознат с въпроса, пише CNN.

Не е ясно дали корабите имат нещо общо с тези експлозии, кoментират тези източници, но това е един от многото фактори, които следователите ще проучат.

Руски подводници също са били наблюдавани недалеч от тези райони миналата седмица, каза един от служителите на разузнаването.

Трима американски служители казаха, че САЩ все още нямат подробно обяснение за случилото се дни след експлозиите, които изглежда са причинили три отделни и едновременни течове в двата тръбопровода в понеделник.

Руските кораби рутинно оперират в района, според един датски военен служител, който подчерта, че присъствието на корабите не означава непременно, че Русия е причинила щетите.

Голямото вълнение в морето може да се наблюдава край бреговете на датския остров Борнхолм във вторник, 27 септември 2022 г. след поредица от необичайни течове на два газопровода за природен газ, минаващи от Русия под Балтийско море до Германия, предизвикаха опасения за възм. саботаж. Датският премиер Мете Фредериксен казва, че „не може да изключи“ саботаж, след като бяха открити три теча на Северен поток 1 и 2.

Източник : eurocom.bg


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *