0

17 години – 12 от тях в национален ефир, над 700 гости с личните им истории и толкова часа емоции за зрителите на Би Ти Ви. Това е предаването “Търси се…” в цифри. Но само за зрителите, които всяка неделя в 11 ч сядат пред телевизора и влизат по пантофи в света на известните. Зад всички тези телевизионни срещи обаче стоят лични истории, емоции и чувства, споделени в дълги разговори пред водещите Нели Хаджийска и Меги Димчева.

Те не са просто чаровни жени, които четат от аутокюто нещо, написано от друг. Двете заедно подбират гостите си, пътуват до близките им, понякога говорят с часове с тях, макар зрителят да вижда само няколко минути. Нели и Меги пишат и сценариите за “Търси се…”. Случвало се е да спестят някои неща от широката публика.

“Много малко са случаите, в които

по молба на госта

сме премахвали

някоя тема или

изречение

просто защото историите, които разказваме, тъй или иначе след това пълнят страниците на жълтата преса, доукрасени и перифразирани. Така че се съобразяваме, когато гостът признае нещо твърде лично и компрометиращо под въздействие на силните емоции и след това премисли. За нас е важно гостите да ни имат доверие и да не се съмняват в нас и никога не бихме “минали” през тях в името на още малко рейтинг и сензация”, разказва Нели. А Меги допълва: “Ние научаваме много повече за госта по време на неговото “търсене”, при срещите с най-близките му хора. Те ни разказват много, много лични неща, правят понякога признания, които спестяваме след това в разговора с госта. Тези моменти са много съкровени, особено разговорите със семейството. Така че ние опознаваме в дълбочина госта си още преди да сме се срещнали на “наша територия”.

Двете водещи са приятелки от около 17 години.

Декорът на “територията им” също не е случайно избран. Студиото им наподобява циферблати на часовници. “Искаме да проверим как се променят хората във времето! Гостуват ни любимите ни гости и разказват какво се е случило с тях в последните 7-8-10 години. Понякога промяната е болезнена – има загуби, раздели, нова любов, деца”, написа преди време Хаджийска във фейсбук профила си.

Нели и Меги не са тандем само на екрана. Двете са приятелки от много години, Нели дори е кума на Меги. Запознават се на кастинг за водещи в първата българска интернет телевизия, който печелят. Около година и половина двете момичета правят сутрешен блок, новини и онлайн чатове с най-популярните личности у нас. След това разработват концепцията на “Търси се…” и след няколко корекции идеята стига до кабелната телевизия “Ден”. След закриването ѝ двете водещи се местят заедно с предаването си в телевизия “Евроком”.

Нели и Меги в началото на телевизионната си кариера

Тогава един от гостите им е продуцентът Денис Ризов, който толкова харесва идеята на токшоуто и водещите му, че го предлага в големите телевизии. На някои места му казали, че харесват концепцията, но с други водещи. Ризов обаче държал Нели и Меги да бъдат лица на “Търси се…”. Така вече 12 години са в ефира на Би Ти Ви. През това време и двете се омъжват, минават нелек път до родителството и вече имат общо 3 деца – Нели е горда майка на двама синове, а Меги – на един. Втората бременност на Нели и тази на Меги са почти по едно и също време, но двете не спират да работят. Снимките продължават и малко след като момичетата вече са щастливи майки и успяват да кърмят между интервютата.

“Между записите на предаванията вадим помпите, цедим се и се смеем с глас”, пише преди време в личния си фейсбук Хаджийска.

В студиото на “Търси се…” човек се чувства като в изповедалня, като вкъщи на дивана по пантофи, но олекнал и по-обичан, разказват много от участниците в него.

“Не знам как за

толкова години сте

останали

некорумпирани,

нецапащи,

интересуващи се”,

каза им Любо Нейков на 11-ия рожден ден на предаването. Нели и Меги имат отговор на това.

“Мисля, че “Търси се…” е това, което сме самите ние като душевност и темперамент. Ние и в личен план сме такива – и двете не сме скандални, провокиращи и търсещи славата на всяка цена. Опазихме сами себе си – не сме предизвиквали медийни скандали, съхранихме семействата си, пазим се от суетата и парадността. И това предаваме и на форма̀та, който водим толкова години – чистота, обич и навлизане с добро вътре в темите и гостите”, каза пред “24 часа” Нели. Меги винаги се поставя на мястото на госта и признава, че не иска да му причини това, което не иска и на самата нея да причиняват.

Има и хора, които заради натоварения си график или по друга причина не са стигали до кафявото диванче на “Търси се…”. “Естествено, има такива, които са ни отказвали, но ние не се “борим” за гостите. Просто защото форма̀тът е такъв, че човек трябва да иска да се отвори, да говори, да се “съблече”, иначе не се получава”, разказва Нели. А Меги допълва: “Има имена от ранга на Христо Стоичков, Григор Димитров, към които все още търсим път, но поради неспирните им пътувания тези срещи е трудно да се осъществят”.

Двете нямат любими гости от стотиците, които са изповядвали най-интимните си мисли и чувства пред тях.

“Мисля, че в самото предаване се усеща с кои наши гости вибрираме на една честота, енергиите ни са в хармония. За щастие, това са почти всичките ни участници, защото ние сами избираме хората, с които да се срещнем в “Търси се…”, и това ни дава възможност да каним личности, които самите нас са провокирали с излъчването, мъдростта си, житейския опит и не на последно място позитивизма”, казва Меги.

Меги Димчева

Само преди няколко седмици за първи път поканен в предаването участник се оплака, че не е доволен от гостуването си там. Писателят Калин Терзийски написа дълъг статус в профила си във фейсбук, че вместо за творчеството е бил питан само за проблемите с алкохола. “За толкова години в “Търси се” наистина това е единственият ни гост, с когото не можахме да се усетим на нито едно ниво. Макар че подходихме с голямо любопитство към неговия живот. Няма какво да добавя, за да не експлоатираме много тази тема, която в дългия живот на нашето предаване е твърде незначителна”, казва Меги. А Нели добавя: “Хора като Калин Терзийски просто искат на гърба на предаването да натрупат още малко популярност за себе си, а не да се разкрият и да ни допуснат до същината на техния свят. Такива гости нямат място при нас”.

Миналата година журналистът

Иван Гарелов им

обеща след 11 години

да напише книга

за тях и предаването им. Той е един от първите им гости в кабелните телевизии, в които започва историята на “Търси се…”.

“За мен би било огромно признание, ако това се случи. Защото, колкото и нескромно да звучи, ние наистина сме едно телевизионно пространство, в което зрителите откриват себе си. И отвъд това, което виждат на екрана, трябва да знаят, че сме доказателство за това, че мечтите се сбъдват и че когато даваш любов, получаваш многократно повече!”, казва Меги. Нели пък иска в душите на зрителите да остане идеята, че има две момичета, които наистина обичат своите гости, вълнуват се от техния свят и любопитството им към всичко това не секва през годините. Дори напротив – към всяка лична история подхождат с изключително вълнение. “Благодарни сме за възможността да бъдем приети и допуснати толкова вътре в техните огромни и мъдри светове”, казва тя.

Нели Хаджийска

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: 24 часа


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *