0

Бившият енергетик Светослав Цанев патентова метод за добиване на водород чрез разграждане на вода, който е много по-ефективен от досега съществуващите. За целта използва само слънчева енергия.

„Досегашните методи са скъпи и затова – неефективни. Водородът е повече от два пъти по-калоричен като гориво от бензина и на практика е неизчерпаем продукт”, разказва г-н Цанев.

Досегашният метод на разлагане на водата е чрез електролиза. При него се използва повече електроенергия и така полученият водород е неефктивен.

В патента му влиза и метод, по който полученият кислород и водород се отделят един от друг.

Патентът е с номер 66609. Той е само национален.

Комисията, която го е одобрила е категорична, че става въпрос за иновация и няма други подобни технологии в света.

„Имам няколко положителни становища на експерти в тази област. Такова е дал и соларен експерт, който доказа ефективността на метода”, разказа за Марица.бг г-н Цанев.

Автомобилите с водород са считани за част от бъдещите технологии. Пречката досега бе ниското КПД за получаването на най-разпространия във Вселената елемент /25% от нея е водород/.

Ако технологията на Цанев влезе в експлоатация, изобретението му ще е инсталация-рафинерия за водород.

Тя ще произвежда газа, който гори, но не избухва, за автомобили, самолети и кораби. Водородните двигатели работят с горивни клетки на водород. Този химичен елемент не замърсява въздуха.

Бившият енергетик е платил 2000 лева за патента си за следващите 20 години. Всяка година ще внася такса за поддържането му, която расте стъпаловидно – от 200 лева първата година та до 1700 последната.

Светослав Цанев търси Ангел хранител, който да финансира разработката на рафинерия за водород, която да е портотип на бъдещо голямо предприятие и евентуално – световна технология.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Марица


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *