0

Уникална възрожденска къща с автентичен селскостопански инвентар се продава в Асеновград. Имотът е известен като „Къщата с линовете“ и може да има своя нов родолюбив собственик само за 980 000 щатски долара.

 

Парцелът е с площ 481 квадратни метра и в него са разположени две къщи и стопанска постройка по на два етажа, по-малка постройка тип гостна, под която има гараж, с обща разгърната площ от 570 квадратни метра. Едната къща е на над 330 години, а втората е построена през 1810 година.

Къщата с линовете е една от най-старите винарни у нас и има богата и драматична история, разказа за медията ни брокерът Стефан Попов. Имотът е собственост на потомствена фамилия винопроизводители в Станимахос (днешен Асеновград) от края на XVII век, чийто родоначалник е Никола Рупеца.

 

При неговия син Яков Рупеца в началото на ХIX век е започнал възходът на избата. До 9 септември 1944 г. тя е действаща, но след това е национализирана и е превърната в един от най-интересните паметници на културата в България. Реставрирана е съвместно от община Асеновград и местния исторически музей. След 1989 г. къщата е реституирана. Общината е завела съдебни дела, но ги е загубила и имотът е върнат на наследниците.

 

Сегашната собственичка Ефросина Атанасова е прапрапраправнучка на Никола Рупеца. Ефросина и съпругът й Васил имат престижни професии и през 70-те години на ХХ век емигрирали в Америка. По това време дъщеря им била малка и отначало останала в България, но по-късно родителите успели да я изтеглят при себе си. Младата жена и днес живее в САЩ и има семейство там. Сега родителите й, които са вече на достопочтена възраст, желаят да се върнат при нея и се налага отново да се разделят с Къщата с линовете. Този път завинаги.

 

Във възрожденския дом се съхраняват единствените запазени автентични линове у нас. Трите съда са с вместимост по 40 тона. В основните им греди е издълбана годината на изработването им. На най-младият от тях има дата 26 юли 1886 година. Той е правен от дядото на Ефросина Атанасова, а предходните два от другите предци. Избата на къщата е обособена като механа за дегустации на вино.

 

Тук пък се съхраняват две автентични дъбови бъчви по 15 кубика всяка.

Основната сграда е изградена от сив дялан камък. Архитектурата й е типично възрожденска – с богата колонада от дебели дъбови греди, красиви сводове, извити на полудъга носещи подпори, дървени стълбища. В двора се издига мраморна каменна чешма от 1856 година.

Всички постройки са качествено реставрирани, в отлично състояние са и се поддържат добре.

 

Стаите са богато украсени с алафранги, а обзавеждането е във възрожденски стил. Единственото съвременно нещо в дома са съвременните тоалетни с бани, които перфектно преливат в автентичния стил обзавеждане.

Къщата с линовете е обявена за продажба от няколко години, но все не може да намери своя нов стопанин. Собствениците не искат да преговарят с общината да я откупи, заради спомена за отнемането на имота в миналото.

 

Сега богати турци поискали да я купят, но, когато Ефросина и Васил разбрали, че имат намерение после да я съборят, отказали да им я продадат. Апостолови търсят добър и сърцат стопанин родолюбец, на когото да поверят запазването на старата родова история.
 


 
  

Източник: plovdiv24


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *