0

Силният вятър попречи на военния вертолет „Кугар“ от авиобаза в Крумово да прибере телата на двамата загинали в Пирин туристи, съобщиха от Министерството на отбраната, съобщава БТА.

 

 

 

Днес планински спасители откриха мъртъв изчезналия преди седмица Пламен Христов, а до него намериха втори загинал. Двамата мъже са открити в улеите на Влахина долина под връх Вихрен.

 

 

Екипажът на вертолета е бил задействан днес със задача да се включи в операцията по прибиране на телата на загиналите. Сложността на задачата изисква зависване на вертолета в планинската местност, обясняват от министерството.

 

 

Вертолетът е излетял около 13 часа от авиобазата. След облитане на района на инцидента и оглед на терена и обстановката, екипажът е отчел, че голямата надморска височина и силния гръбен вятър в единственото възможно безопасно направление за работа, съществува огромен риск за хората и за вертолета.

 

 

В 13:55 часа е взето решение акцията да бъде прекратена.

 

 

 

След преглед на камерите на къщата за гости, където е бил настанен сръбският гражданин, намерен мъртъв в близост до тялото на издирвания цяла седмица Пламен Христов, беше установено, че между скалите е неговото червено яке, пише Струма ком. 

 

 

С червено яке, 55-годишният турист е  напуснал хотелската си стая около 7 часа сутринта вчера и предприел похода към връх Вихрен.

 

Бил е облечен с дебел син суитчър, подобен на яке, затова и вероятно е свалил червеното яке, тъй като времето било хубаво и якето му е паднало между скалите.

 

 

Така че мистерията около това дали има, или няма трети труп в Пирин се разплете.

 

 

В момента продължава пренасянето на двете тела в посока бунгало на ПСС Сандански. Спасители рискуват живота си в тази акция, тъй като билото, по което се движат е силно заледено.

 

 

Трудна е днешната акция за момчетата от ПСС Банско и Сандански, които предприеха рискованата операция, след като пилотите на хеликоптер отказаха да се спуснат, с мотив, че времето не позволява.

 

 

 

Напрегнат ден в планината. Откриха 2 трупа, цял следобед имаха подозрения и за трети . Акцията по пренасянето на телата ще продължи до късно през нощта.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *