0

„Как може така да се излагате? Това е България… Какво и защо се показва, питам
аз, за да се дава грешният пример на подрастващите, защото е трудно да им се обясни
кое е грешно и кое не!

 

Пълна пародия на предаване е това ! „Ергенът“ (платено и направено) с изключение
на това, че продукцията умишлено е приложила тези ограничени “Жени“, повечето
от които да им правят шоу за пари!

 

Засрамете се вече!“ и „Това предаване трябва да бъде забранено веднага“ са само
два от хилядите коментари след снощната втора част на въпросното „шоу“.

 

Дали хората са прави да недоволстват – преценете сами.


Социолог: Маймунарници от риалити формати и клипчета в „ТикТок“ възпитават децата ни

Политологът и социолог Огнян Минчев с коментар в социалните мрежи относно риалити форматите, които заливат родния ефир и трендовете в „ТикТок“.

 

„Риалита“-та произвеждат мутри и кифли – това им е предназначението. А на нас предназначението ни е да осъзнаем – макар и 30 години по-късно, че свободата, с която разполагаме е свобода за всички. Свобода за добрите и интелигентните, свобода за глупавите и за шашкъните. Възмущението от поредното „риалити“ свършва като добра реклама за показаните ТВ изг@зици, ако не произведе организирано и ефективно контра действие.

 

Глупостите по ТВ са атрактивни преди всичко за подрастващите и в това е същинската вреда, която нанасят. Бившите подрастващи, които вече са възрастни хора, израстнали като прости, недоучени и душевно груби индивиди са почти загубени за каузата за подобряване на обществото. Но децата и тийнейджърите още не са. Затова би било добре да видим какво може да се направи в семейството (горкото семейство!), в училището (горките учители!) и в неформалните общности, привличащи млади хора, за развитие на вкусове и ценности, които ще ги превърнат в прилични и образовани личности.

 

Известно е, че в тази възраст най-важни са моделите – образците на поведение и подражание. Оставили сме си децата да взимат образци на поведение от маймунарници като ТВ риалита, TikTok клипчета и Instagram голог@зици… Не че трябва да ги „забраним“ – можем просто да направим по-интерсни неща…

 

Ако не можем да създадем интересни алтернативи – значи глупаците сме ние, а не хитреците – моми, ергени и продуценти… Имаме кинематография, имаме обществена ТВ, имаме мощен ИТ сектор, и църква би трябвало да имаме – но там да не пипаме засега… Личният ми опит показва, че един ден акълът идва – я на 18, я на 20, я малко по-късно. И първият въпрос е „ти защо не ми каза“, „не ми показа“, „не ме заведе“. Не че не съм опитвал – но съжалението за изгубеното време е показателно.

 

В едно свободно общество се състезават хора, състезават се ценности, състезават се визии и картини за света. Ако не можем да произвеждаме свестни ценности и визии – трябва поне да се насилим да харесаме хилуароновите устни, оформени и боядисани като маймунско дупе… Е, какво му е лошото на маймунчето…? Лошото е, че от тези устни излизат понякога потресаващи глупости и сквернословия. Е, така е господа – това са все пак нашите деца…

 

 

Източник: plovdiv24


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *