0

Станислава Григорова е човекът, който обвини инфлуенсърката Виктория Капитонова в кражба за 200 000 лв. Според Станислава победителката в „Ергенът“ е изплагиатствала курса си „Инстабум“ от популярна руска блогърка. Разговаряхме с Виктория, която се защити и каза, че всеки има правото да се поучи от някого и след това да създаде собствен курс. Това, че има някакви прилики не е толкова голям проблем.

 

Припомняме, че Капитонова, която от години живее в България, провежда курсове за личностно развитие в Инстаграм, прави и редица ритуали за пари.

По думите на Станислава, няколко момичета вече са се свързали с нея лично, за да разкажат как били станали жертви на „измама и краден курс“. Същите били изпратили абсолютно цялата информация на тиктокърката за курсовете на Капитонова. Ние се свързахме със Станислава Григорова, за да ни разкаже нейната история, след като чухме версията на Виктория Капитонова.

 

Станислава, ти си човекът, който обвини Виктория Капитонова, спечелила „Ергенът“, за това, че мами последователите си с нейния курс за „Истанграм“. Защо на първо място да те попитам?

Причините са много. Първо, когато забелязах, че тя пуска своето издание на първия си курс, усетих огромни съмнителни прилики с курс, на който аз вече съм била – на руската инфлуенсърка Марго Савчук, тъй като аз я следвам от много години, много добре съм запозната с нейния курс, и изведнъж видях съмнително подобно име, съмнително подобен уебсайт, подобно промо, съмнително подобни теми и нямаше как да не видя приликите, просто беше изключено. Пуснах едно предупреждение. Първо ми стана смешно и си казах не, това не е реално, след това видях цените на курса и си казах:

 

„Окей, при положение, че иска тези пари, е редно да обясня на хората, поне да знаят за какво иде реч“.

Пуснах едно предупреждение през месец април за това, че не знам какво има точно в курса на Виктория, но усещам съмнителни прилики, усещам плагиатство, просто ми мирише на нещо нередно. Пуснах предупредително видео в „Тик-Ток“, което събра сравнително доста гледания, и Виктория ми писа и ме заплаши със съд, буквално ми каза: „Ти не си видяла моя курс, нямаш право да говориш така“. И аз си казах: „Окей, наистина не съм видяла нейния курс, спирам да говоря по темата“.

 

След което мина време и няколко момичета ми писаха вече от трети поток на курса, че първо са видяли моето видео, изобщо не са повярвали на това, което аз говоря, обаче след това, тъй като са станали част от курса – ми изпратиха материали и ми казаха: „Виж, това няма начин да струва 500 лева. Виж какво има в този курс. Като този на Марго ли е?“, дадоха ми цялата информация от курса. И аз тогава вече на 1000 и на 100 000% се убедих, че този курс е не само изплагиатстван, този курс е много лошо изплагиатстван, този курс не дава никаква стойност, а има цените на Марго, които реално тя и Дани таксуват за техния курс, и затова реших да направя поредица от видеа в „Тик-Ток“.

Ти си била на курс на Марго, нали така? Правилно разбрах?

 

Да, да. Още на първите потоци преди известно време.

А на някакви други подобни курсове била ли си?

Не, аз само Марго харесвам. Просто за лош късмет на Виктория точно така се е случило. И да, общо взето много добре знам за какво става въпрос.

Добре, но все пак ние направихме интервю с Виктория преди време, получихме сигнал и от момиче, което е карало курса й, и двете изрязяват тезата, че няма как да не се поучиш от някой и да вземеш идея. Ти какво смяташ за това? Защото то реално на някой му идва идеята, прави го, и винаги има първоизточник, но все пак занаят се краде, така както се казва “ тя си го е откраднала“.

 

Аз мога да ви представя 15 момичета минимум, които са недоволни от курса, и които са заглушени. Дори едното момиче, Виктория, въпреки че имаха 3 месеца или не знам колко достъп до материалите, Виктория вече й е махнала материалите. Заглушени са в банка, защото те до 3 месеца имат право да подадат договор за искане за връщане на парите. Виктория изрично е отправила послание към банката да не им се връщат парите, въпреки че имат право до 90 дни да си прекратят договора. Биват тотално отвсякъде премахнати. Така че нормално е да има някоя фенка, те са тийнейджърки повечето момичета, които са верни защитници на Виктория.

 

Те винаги ще бъдат и ще кажат, че Виктория им е дала смисъл на съществуването едва ли не, аз не се съмнявам в това. Но въпросът е друг, че хората, които са малко по-осъзнати ще ви представят доста различна информация от тийнейджърите, които подкрепят Виктория.

Според теб как трябваше да постъпи тя? Как трябваше да го направи този курс, за да не прекрачва границата?

Ами първо, оригиналният курс е наистина от хора, които са гръмнали в „Инстаграм“. Виктория гръмна от излагациите си в „Ергенът“. За мен лично примерно правилната стратегия за някой човек като Виктория, би била да направи курс: „Как да манипулираме хората, как да сме добри манипулатори“ – нещо, което е точно тя.

 

В смисъл, нещо, което репрезентира точно нея. Буквално й казвам пиар стратегия. За мен лично тя няма нужната креативност, а по-скоро е видяла този курс на Марго – всички я харесваме, които говорим руски, всички я знаем, просто е видял този курс наготово и си е казала: „Окей, защо да бъда оригинална и креативна, като вместо това мога директно да изкопирам курс“, който буквално е гръмнал в „Инстаграм“, без да се усеща, че тя е гръмнала с излагации в разни предавания.

Ти каза, че те е заплашила със съд. Има ли някаква развръзка?

 

То беше такава заплаха, на която аз няма да й се вържа, не съм някакъв тийнейджър. Дори не й отговорих на съобщението, някакво копи-пейст от интернет, и няма как дори да тръгва да ме заплашва със съд, не съм сигурна, че ще го спечели, първото, което е. Тя знае, че не е права.

Какво следва оттук нататък?

Момичетата, които реално са разочаровани, те стават всеки ден все повече и повече, искам да кажа призив на новите, които тепърва ще се запишат в новия поток, че имат до 2 седмици право да си отменят договора и да им върнат парите. Другото, което е – имат до 90 дни право да си спрат договора с банката, просто да го имат предвид.

 

Но Виктория е говорила с банката и им е казала, че тя няма да подпише отказа за спиране на договори. Така че просто да си действат в тези 2 седмици време, да се осъзнаят какво се случва. И вече имаме такава все по-набираща хора група, в която са разочарованите от Виктория, които искат по някакъв начин те самите като разочаровани участници да защитят достойнството си, защото са били излъгани. За мен лично беше важно аз да разпространя тази информация.

 

Имах чувството, че хората се досещаха и без друго, просто за мен беше важно да разпространя това, тези факти. И другото, което е, искам да кажа на хората като цяло да не припознават успеха с това, че са успели да излъжат 200 човека, да ги издоят за 200 000 лева, и да ходят и да разправят, че са много успешни, а по-скоро да търсят къде е истината, да гледат критично и да осъзнават, че когато си един от най-мразените хора в България буквално, и мислиш само за пари – това не е дългосрочна стратегия, и просто да внимават на кого подражават като цяло.

 

 

Източник: plovdiv24


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *