0

Близначките Ива и Калина вече са на 16 години

На 16 години са вече близначките Ива и Калина. Те са дъщери на пенсионираната учителка от Русе Зоя Цветкова, която е първата българка, родила на 52-годишна възраст.

 

„Най-вече играят на игри по телефона, което е много модерно сега. Гледат и много сериали. На техните години бях много палава, но те не излизат, а като се приберат вкъщи сядат на дивана и хващат телефона. Учат си уроците, чистят къщата и готвят, помагат в домакинството“, разказа в „Преди обед“ по БиТиВи Зоя, която днес е на 68 години и се старае ученичките да не са лишени от нищо.

 

От няколко месеца Зоя е пенсионерка. Връщайки лентата назад, тя е благодарна и удовлетворена от изобра да има деца на такава възраст.

„Това е най-добрто, което съм направила в живота си. Дипломи и сертификати не важат. Важи онова, което си създал и ще остане. Най-голямото щастие е да ги гледам и да виждам как растат и стават големи и добри хора“, казва още Зоя.

 

Жената остава вдовица рано. Губи без време и сина си, който е със сериозно двигателно увреждане.
27 години преподава в училище „Луи Брайл“ на деца с различни увреждания. Голямата й мечта е отново да отгледа дете.

„Нямам братя и сестри, много е трудно да си сам. Така се случи, че нямаше как да имам второ дете. А много мечтаех за още едно отроче“, разкрива Цветкова.

Успява да зачене от донор ин витро.

 

„Стана от първия път, много лека бременност беше. Просто не усещах, че нося деца“, посочва русенката.
Така преди 16 години посреща дъщерите си Ива и Калина. Като най-тежък период в птглеждаснето им майката определя възрастта между 1,5 и 2 години, когато вече са проходили и трябва постоянно да е нащрек въпреки огроната жажда за сън.

 

„Имаше епизодични неодобрителни погледи, че съм възрастна майка, но ги отминавах. нямаше смисъл да им обръщам внимание. Продължавах напред. Предимството да си възрастен родител е, че го правиш съзнателно и много по-отговорно. Много по-уравновесен си, а жизненият опит си казва своето“, сподели още 68-годишната пенсионирана учителка.

 

 

Източник: Днес.БГ


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *