0

Хора от цяла България се обединиха, за да построят най-високия храм в страната ни – “Св. Св. Николай и Пантелеймон”. Святото място е изградено в памет на загиналите алпинисти и туристи в централната част на Стара планина. Негов вдъхновител е Петко Илиев от Сопот.

През 2003 г. лавина отнема живота на сина му в Стара планина. Петко обаче успява да трансформира страданието си. От загубата му се ражда място, което да лекува стотици човешки души, изпитали болка като неговата.

“Да загубиш детето си е едно от най-страшните неща. Времето не лекува, болката си остава. Ако не се мобилизираш да правиш нещо, ти си загубен”, казва Петко Илиев.

Баща, загубил сина си в Стара планина заради лавина, построи най-високия храм у нас в Сопот – PlovdivNow.bg

През зимата на 2003 г. синът на Петко Илиев остава завинаги в прегръдките на Стара планина. От тогава досега всяка година там намират смъртта си средно по двама души. А след някой от тях дори не остава и следа, съобщава bTV.

Баща, загубил сина си в Стара планина заради лавина, построи най-високия храм у нас в Сопот – PlovdivNow.bg

Няколко месеца след трагедията Петко намира сили да трансформира болката си в добрина. Започват първите копки за най-високо разположения храм в България, на няколко метра от хижа “Рай” в Стара планина.

До завършването на святото място ще изминат цели 15 години. Мястото е трудно проходимо. До там се стига само пеша или на кон. Всички материали за храма са изнесени на конете на Пейо, който по това време работи към хижа “Рай”. Зарежда я с провизии и е водач на планински преходи с коне.

Баща, загубил сина си в Стара планина, построи най-високия храм у нас (ВИДЕО)

“Всички се възхищаваха и се чудеха как става на това недостъпно място, всичко на гръб, самари на коне. Радваха се хората и всеки с каквото можеше помагаше”, разказва Пейо.

В каузата се включват доброволно стотици хора от цяла България.

Баща, загубил сина си заради лавина, построи най-високия храм у нас

“Българинът има голямо сърце и душа. Всеки един човек, който е идвал там, има нещо с душата си. Бяхме си разпределили работата по райони. Имаше отговорници за Русе, Пловдив, Пазарджик, които да търсят спонсори и хора, които да помагат и работата тръгна. Иво Танев занесе на гърба си каменния кръст, който тежи около 40 кг”, разказа още Петко Илиев.

Камък по камък, ден след ден храмът е построен.

“Всеки един вече, който е донесъл камък, съм го снимал. Дори тези, които са носели камъни и мен ме е нямало, са ми оставяли с бележки от кого е. Камъни се донесоха от много места, не само от България – от Алпите, Мусала”, допълва Петко.

Рамо до рамо с Петко Илиев през годините на построяването на храма е и Милена Стойкова, която работи по създаването на документален филм за храма. Той носи работното име “Щастливите камъни” и за да бъде завършен е необходимо да бъдат събрани още средства.

На 27 октомври 2019 г. храмът е завършен и осветен от пловдивския митрополит Николай. В каменните му стени Петко вгражда малка подкова, обърната с рогцата надолу ‒ символ на сполетялото нещастие, и в почит към загиналите по планинските стръмнини коне. И докато вървят думите на дядо Николай, пред очите ни изплуват финалните надписи на филма. „В този ден и душите бяха там, при щастливите камъни”.

Днес, храмът е посещаван от хиляди хора ежегодно, като това красиво творение ще остане в историята за поколения напред.

Храмът също има нужда от финансова подкрепа, за да продължи да се поддържа. Който иска да помогне с дарение, може да се свърже с Петко и Милена:

Петко Илиев – 0877234249
Милена Стойкова – 0897296377


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *