0

Като влакче на ужасите описва живота си хубавицата през голяма част от последните десет години

Тя се казва Боряна Цветкова. Всички я познават като Супер Бианка, която на времето надаваше бойният вик: „Туру-туду-тудууу”, в „Шоуто на Иван и Андрей”, усмихваше се широко и развяваше розово наметало по улиците на София, за да прави нестандартни, понякога щури, репортажи.

 

Вече близо 10 години Боряна живее и работи в САЩ. За това време животът й бе като влакче на ужасите – издигаше се и пропадаше с бесни темпове. Днес е ясно, че Супер Бианка вече не е само образ. Боряна действително е супер герой, защото сбъдна много от мечтите си и оцеля след рак, развод и безработица. Днес тя води нов живот в Ню Йорк, където работи като агент на млади таланти и в компания за алкохол.

 

„Вливаха ми химиотерапия и си мислех: „Май наистина имам супер сили, за да мина през всичко гадно и лошо накуп”, откровена е Боряна. Тя бе в София през декември миналата година, за да представи документалния филм „Истинските супер герои”, в който разказва своята история, както и на още две жени. Общото помежду им е, че са оцелели след рак. Филмът е за надеждата и вярата, че във всеки от нас живее по един супер герой, готов да бъде открит в момент на изпитание. „Точно, когато удариш дъното и си мислиш, че няма повече накъде, тогава всъщност откриваш супер силите в себе си и осъзнаеш, че: Да, ти наистина си супер герой, ако се стегнеш, стъпиш си на краката”, разказва Боряна.

 

Тя замина за САЩ, загърбвайки обещаваща кариера в България и раздяла с годеник. Лъчезарната фурия, която е актриса и е завършила НАТФИЗ, е позната и като водеща на риалитито „Х Милионер търси съпруга” по ТВ 7. Преди този втори тв пробив, през 2011г. се разчу, че Боряна се е сгодила за приятеля си Георги, с когото се запознала покрай продуцентите Иван Христов и Андрей Арнаудов. В края на същата година се разбра, че годежът е разтрогнат.

 

След като форматът „Х Милионер търси съпруга” свърши, Боряна замина за САЩ, за да сбъдне мечтата си да учи в едно от най-престижните и квалифицирани училища за театър в Ню Йорк – „Институт за театрално и филмово изкуство „Лий Страсбърг”.

 

В светските среди обаче се говореше, че към САЩ Бианка е била водена и от нова любов. Така или иначе, тя завърши успешно 2-годишната програма на института, а после се втурна на кастинги и всякакви обучения по актьорско майсторство. Завърши интензивен курс при Лари Мос – личен актьорски коуч на Леонардо ди Каприо, както и 3-месечен курс за стендъп комеди. Паралелно с ученето, Боряна винаги е работела. Не се е срамувала да признае, че е била хостеса, както и сервитьорка, докато в един момент не получила изключителния шанс да асистира на Джефри Хорн и да преподава в института на Страсбърг.

 

Боряна е изкарала и режисьорски курс при някогашния актьор Джефри Хорн. В САЩ тя има някои забележителни постижения. Поставяла е 5 спектакъла, участвала е в няколко филма и театрални постановки и се присъединява към Съюза на артистите (SAG AFTRA). От самото начало в САЩ ежедневието на чаровната дама било толкова забързано, че се случвало да работи на три места, включително като специалист по коктейли – обикаляла заведения и създавала менютата им от напитки. Сигурно затова, когато в началото на декември, 2018 г. отишла да направят биопсия на образувание на гърдата й, Боряна припряно попитала лекарката: „Колко време ще отнеме? Трябва да се връщам на работа!”. Докторката обаче се втрещила и обяснила, че положението е сериозно. „Тогава разбрах, че нещата не са добре”, откровена е тя.

 

Боряна отишла на биопсия по препоръка на гинеколога си, на когото първо споделила, че е напипала образувание на гърдата си. Тъкмо той й се обадил и с разтреперан глас й съобщил ужасяващата новина, че има рак. Тогава, на 12 декември 2018 г., животът на Боряна се преобърнал. В първия момент тя си казала: „Аз съм на 34. Как така на мен? Къде съм сбъркала? На някой лошо ли съм направила, че на мен точно рак?”. След време приела ситуацията. Решила, че ще се бори. Да, диагнозата може да е смъртоносна, но не е задължително. Преодолима е. Всъщност, Боряна осъзнала какво точно й се случва едва, когато се сблъскала с химиотерапията и страничните й ефекти. „Физическата болка е толкова силна, че ти се иска да умреш наистина. Но ставаш, изтупваш се, слагаш усмивката и продължаваш напред”, въздъхва Супер Бианка.

 

От 12 декември 2018 г. досега Боряна е преминала през 36 химиотерапии и 4 различни операции. През януари 2019 г. тя започнала лечение с химиотерапия, което продължило 6 месеца и целта му била да намали тумора. Последвала операция за премахването му. После се подложила на интервенция, при която премахнали гърдите й. Сложили й временни импланти, докато премине през превантивна химиотерапия. След това й поставили постоянни импланти. В продължение на 10 години трябва да е на хормонална терапия.

 

Някъде по този път на изпитания и болка тя се развела. Боряна не е говорила за тази раздяла, нито за бившия си съпруг. Така че не се знае даже дали е българин или американец. Първо на него казала, когато й съобщили диагнозата. Разводът им се случил по-късно. Боряна не се забавила със съобщаването и на родителите си. Казала им по скайп, малко преди Коледата на 2018 г. Видяла как лицата им изтръпват от ужас.

 

„Татко, миличкият, остана безмълвен, беше съкрушен, майка се опита да прикрие сълзите си…”, разказва актрисата. Баща й Илич е машинен инженер и инженер-химик. Той е и бивш депутат. Патриот, който има издадена „Книга на българите”. Майка й е акушерка и също е минала през страшната диагноза рак, но на белия дроб. Боряна има по-голяма сестра.

Ракът всъщност е урок – нещо, което трябва да те пробуди, да се сетиш, че явно нещо не се случва, както трябва в живота ти. Може би трябва да обърнеш внимание на тялото си, на близките си…”, философства Боряна. За себе си смята, че урокът е да намали темпото, да свикне да си дава почивка, защото винаги е обичала да се занимава с много неща наведнъж. Затова започнала да ходи на йога, да се усамотява и да чете повече, да отделя време за себе си. В трудните моменти винаги се е опирала на вярата си в Бог и на изкуството, което я зарежда.

 

Супер Бианка намира сили и да вдъхва кураж на другите. През 2020 г. тя се снима за майския брой на българското издание на „Плейбой” с идеята да покаже на жените, които като нея са се разделили с косите и естествените си гърди, че могат да бъдат красиви и секси. Боряна раздаде от надеждата и позитивизма си и чрез документалния филм „Истинските супер герои”, по който работи дълго време и успя да реализира благодарение на подкрепата на доста хора и организации. Сред тях е американска организация, която помага на млади хора, болни от рак. „Платиха два пъти наема на апартамента ми в САЩ, когато бях безработна, разведена, без една стотинка”, споделя Боряна. От организацията я поканили да разкаже историята си на тяхно събитие, на което събрали $ 73 000, за които Боряна е сигурна, че отиват за млади хора.

 

Покрай документалния си филм, който се постарала да популяризира и в Ню Йорк, преди 2 години актрисата се появила в ефира на местната телевизия. Избрали я за нюйоркчанин на седмицата и излъчили репортаж за нея. Боряна видяла лика си на тв екран зад витрината на магазин на отсрещната страна на улицата, докато чакала на опашка със социално слаби за безплатна храна.

 

В ковид пандемията тя нямала работа, нито пари, така че се наложило да се изхранва от социалната кухня. В момента, в който по местния тв канал излъчвали репортажа за нея, една испанка, която също чакала ред на опашката, се обърнала и й казала, че много си приличат с дамата от екрана. „Познати ми казваха: „Как може да си безработна и да те дават по телевизията в Ню Йорк?!”, смее се Боряна.

 

Днес тя е агент и представлява млади таланти. Затова се отказала от актьорските си права, но пак би могла да се снима във филм при определени условия. Работи и в голяма компания за алкохол. Продължава и да бъде Супер Бианка, вдъхвайки кураж на другите, пише Хотарена.

 

 

Източник: Марица


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *