0

Развръзка с детето, отглеждано три години без акт за раждане и ЕГН заради отказ на майка му да го регистрира. Случаят е от пловдивското село Иван Вазово.

 

Детето вече има законно име и служебно издадени документи. То се казва Атанас, а не Буда, както го е наричала досега майка му. Със съдействието на социалните институции и прокуратурата детето е със статут на временна закрила, а за майката се полагат специализирани здравни грижи в Пловдив.

 

Къщата, в която Галя Танева отглеждала до вчера своя син, е без ток и вода. Майката предпочитала изолиран начин на живот, а в двора ги пазели десетки кучета. Детето си родила сама в дома си през 2019 г. и отказвала всякаква помощ от социалните служби.

 

Лиляна Димитрова – специалист ГРАО, кметство Иван Вазово: “Тя е затворена, в нейната къща не се допуска никой, с какво се хранят, как живеят, искаме да ѝ помогнем, нищо лошо, нищо лошо.

Заради липсата на ЕГН всички опити да се прецени дали детето е в риск пропадали. През октомври миналата година Районният съд в Пловдив задължи община Калояново да издаде служебно акт за раждане на детето на Галя.

 

Лиляна Димитрова – специалист ГРАО, кметство Иван Вазово: Вече име, има акт за раждане. Кръстили сме го Атанас по това, че нейният баща се казва Танко, а Атанас и Танко тук е горе-долу едно, в нашето село.

Вчера в присъствието на полиция, прокуратура, психиатър, социални работници и лекари Галя е изведена принудително от дома си и с постановление на съда е настанена в психиатрично заведение за експертиза.

 

Магдалена Даргова – ДСП Хисаря: Детето е изведено от семейна среда с цел гарантиране на неговата безопасност, тъй като остава без родителски грижи. Физически изглежда много добре за възрастта си, от малкия контакт, който създадохме с него, детето беше много спокойно, уравновесено и произнасяше отделни думи. Категорично заявявам, че детето не е отнето от майката. Наложената мярка за закрила е за това, че то временно остава без родител.

По информация на БНТ детето е настанено в приемно семейство и се чувства добре. То ще има личен лекар и ще може да посещава детска градина.

 

 

Източник: glasnews


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *