0
Столетникът сподели тайните си за над 100-те лета живот

107 години навърши най-възрастният жител на община “Марица”, бай Георги от село Бенковски. В добро здраве и с настроение той събра в дома си най-близките и гостите дошли да го уважат за юбилея.

Кметът на община “Марица” Димитър Иванов дойде на крака при юбиляря и му подари торта и кошница с плодове.

Бай Георги се бе подготвил предварително и изненада управника с лимоново дръвче, което сам отгледал за него. Консумацията на киселите жълти плодове е в основата на доброто здраве и дълголетието, обясни дядо Георги.

Всички присъстващи вдигнаха тост в чест на столетника, който бе истински щастлив, заобиколен от три поколения наследници.

Бай Георги от Бенковски чукна 107 г. - Ветеран от две войни, точи баница, копае, а ТАЙНАТА му рецепта за дълголетие е...
Дядо Георги Георгиев на 105г. с медалите от войната

Наскоро дядо Георги от село Бенковски отбеляза 107-ия си рожден ден. Той е ветеран от Втората световна война, участвал в битката при Драва в Унгария. Старецът още помни как се е скрил зад ограда и така се е спасил от стрелбата на минохвъргачките, докато с каруца е карал лекарства на фронта.

От 7 до 27-годишна възраст дядо Георги е бил овчар, а след войната е работил в училището в Бенковски. Той разкри кои са любимите му ястия – яйца по панагюрски и френковица – доматена каша. Обича и попара, тлъсто агнешко месо и овче прясно и кисело мляко.

На закуска хапва 2 филийки хляб със сланина и чай. Всеки ден яде лимони със захар, настъргани моркови с мед и покълнали житни зародиши, които сам си приготвя. И яйцата, и лимоните са от личното стопанство на столетника, за което той собственоръчно продължава се грижи.

„На лошото винаги отговарям с хубаво“, издаде философията на дълголетието си дядо Георги.

Кметът на община „Марица“ Димитър Иванов го поздрави за юбилея и обеща следващата седмица, преди Великден, да подреже дръвчетата в градината му.

„Да ме задминете по години, дано цяла България да е щастлива, да няма болести и децата да са здрави.“, пожела дядо Георги на гостите си.

Информация от: марица.бг и факти.бг.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *