0

Изминалата 2022 г. беше най-добрата за хората, търсещи работа от началото на промените – година на рекорден ръст на заплатите и на най-ниската безаработица – малко над 4%. Това каза експертът по човешки ресурси Георги Първанов в студиото на Euronews Bulgaria.

 

„Имаше огромно търсене в областта на производство, бързооборотни стоки, търговия, селско стопанство, медици, учители – всякакви професии се търсеха. Сравнително по-стабилни бяха процесите при финансите.

Около 15% е ръстът на заплатите. Той е по-малък от ръста на заплатите.

В IT сферата остават с най-висока средна заплата – малко над 4000 лв.

 

Всички топмениджърски позиции са с доста високи заплати. Но наблюдаваме такива случаи като проектен мениджър в строителството, който е доста добре платен, различни технолози, плант мениджър – който отговаря за определен завод или предприятие“, каза експертът.

„Едно от решенията, които вече се случват на пазара е внос на работна ръка.

 

В момента основният интерес е от страни като Киргизстан, Узбекистан, Индия, Бангладеш, но очаквам хора и от други страни да идват да работят в България, тъй като недостигът от 200 000 човека продължава да стои.

Ще видим вълна от българи, които се връщат от чужбина. Ако конфликтът в Украйна продължи, очаквам вълна от бежанци от Русия, които да търсят работа в България.

Една огромна група от 35% от 2 млн. живеещи в чужбина българи сериозно обмислят възможността да се върнат и следят активно какво се случва на пазара на труда.

Очаквам постепенен и неголям ръст на безработицата. Вероятно ще го усетим около март-април. В никакъв случай не очаквам тя да надхвърли 6-7%, което е съвсем здравословно ниво по отношение на икономиката.

 

Не очакваме нито масови съкращения, нито фалити, нито нещо драматично да се случва. Новото е известно намаление на търсенето на IT специалисти, което не се е случвало през последните години. Очакваме по-плавен ръст на заплатите, със сигурност под 10% и инфлацията да бъде укротена.

Тенденцията е все повече хора да работят на две места. Зачестяват и случаите хора да работят на три места – да имат свой бизнес или да участват активно в някакви благотворителни дейности.

 

Съветът ми е хората да имат втора професия, която да не е свързана с основната им, така че в случай на криза или сътресения на пазара много бързо да могат да минат към втората професия. Важно е да учат втори език, английският се приема за даденост“, уточни той.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *