0

Наричат Челопеч с неговите 1776 постоянни жители „златното село“. Заслужило си е името по две взаимосвързани причини – в близост има златно находище, дадено на концесия на канадска компания, и това е общината с най-висока работна заплата в страната от години.

 

 

За 2022 г. средното трудово възнаграждение бе 2628 лева. От 1776-те жители 250 са до 18-годишна възраст, затова в селото има детска градина, училище, спортен център, парк с покрита част, специално проектиран за големи събирания, и площад като слънце.

 

Престъпност няма, защото миниатюрната община е осеяна с камери за видеонаблюдение. Безработица също няма – последните официални данни са за 1.2% от работоспособното население. Всички работят в рудника на „Дънди прешъс металс“.

 

Само тази година компанията подпомага шест проекта на малката община на обща стойност 445 000 лева.

 

Така челопечени ще имат завидни придобивки – самопочистваща се обществена тоалетна, ремонтиран басейн, суха солна стая в детската градина и дизелови генератори за нуждите на училището и забавачката.

А ето я причината и малката средногорска община да изглежда като картинка – според Закона за подземните богатства 50% от таксите на големите концесии /над 500 хил.куб.м/ и 100% от таксите от малките концесии отиват в общинските бюджети.

Така за десет години в общините Челопеч и Чавдар са преведени над 26 милиона лева.

Ето защо от местните хора няма да чуете лоша дума за канадския инвеститор „Дънди прешъс металс“.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *