0

Със залък хляб, увит в хартия, дойде на изпит по математика седмокласникът от пловдивското СУ „Пейо Яворов“ Антон. По заръка на баба си момчето, което е от Калековец, взело парченце, което обаче трябвало да изяде не преди, а в края на теста.

Баба му казала, че хлябът укрепва сърцето на човека, затова било добре да е до него, докато решава задачите, за да не се поддава на емоции, а да се концентрира и стигне до верните отговори. Антон се готвил сериозно за външното оценяване, ходил и на допълнителни уроци, тъй като има амбицията да учи в Професионалната гимназия по електроника и електротехника.

От Калековец рано сутринта с Антон пристигнаха за НВО Станислав и Георги, които мечтаят да влязат в Математическата и в Строителния. Решили десетки пробни варианти, но най-големият препъникамък си оставали текстовите задачите от капитал.

5949 седмокласници от Пловдив и областта се явяват днес на национално външно оценяване по математика. Те пишат по вариант 1. Той беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката.

Седмокласниците се явяват в училищата, в които учат. 1930 квестори осигуряват реда в 574 зали в Пловдив и областта. За 150 минути трябва да решат 23 задачи. Общо 18 от тях изискват посочване на един верен отговор от четири възможни. Две са с кратък свободен отговор – числов, символен или словесен.

ри са задачите с разширен свободен отговор – да се опише и аргументира изпълнението на определена математическа задача.

Добре, че можем да ползваме формули, казва Златна от СУ „Пейо Яворов“. Положила доста усилия при подготовката, надява се балът да й стигне за специалностите в Националната търговска гимназия.

Проверката и оценяването на засекретените изпитни работи се извършва от двама независими оценители в електронна среда. Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни, пише „Уча в Пловдив“.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *