0

Липсата на лични лекари става все по-забележим проблем.

Невъзможно е да се обслужат адекватно 2000 пациенти от един личен лекар.

За съжаление реална ситуация се наблюдава в Сухиндол, малък населен район с около 200 жители, което го прави най-малката и най-отдалечената община във Великотърновска област.
Всички жители там са пациенти на един личен лекар – д-р Румен Йорданов. Осъществяването на здравна грижа за тези хора представлява огромно предизвикателство, особено като се има предвид, че повечето от тях са в напреднала възраст.

Въпреки че д-р Йорданов е вече пенсионер, той продължава да работи с една медицинска сестра вече повече от 30 години.

Той е жертвал своите почивни дни и години, за да осигури необходимата медицинска грижа за своите пациенти.

 

Тази преданост към професията и грижата към хората са похвални, но същевременно това поставя още по-голям акцент върху необходимостта от повече медицински специалисти, които да се грижат за здравето на хората в региони като Сухиндол.

Лекарят споделя пред медиите, че преди поликлиниката е разполагала с петима лекари, фелдшери, двама стоматолози. Имало е още двама шофьори с три линейки, акушерка и сестра. Към момента са само двама човека.

Отпуск максимално 3 – 4 дни могат да си позволят лекарят и медицинската сестра и това е възможно само ако се намери кой да ги замести.

Доктор Румен Йорданов споделя, че в малките населени места няма кой кого да замести.

По думите му това не е регулирано от касата и той трябва да поеме ангажимента сам да си намери заместник. При това само за дни като четвъртък, петък, събота и неделя.

За съжаление няма никакви признаци да се намери по-млад лекар, който да смени доктор Йорданов в Сухиндол.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *