0

17-годишният Радостин Чолаков влезе в Топ 5 на научните изследователи на Масачузетския технологичен институт. Той е един от двамата българи, участвали в тазгодишната лятна школа на американския университет. Отличието му идва за научен труд в областта на информатиката, разказва Нова тв.

За Радостин програмирането тръгва „на игра” още в началните класове. Наскоро той влиза в топ 5 за най-добро устно и писмено представяне на научен проект след шестседмична школа към Изследователския научен институт в САЩ.

„Моят проект беше за квантуване на големи езикови модели”, каза Радостин.
Тези модели стоят зад услуги като ChatGPT. Целта на проекта на групата на Радостин е да създаде нов аналог, който да бъде по-малък като обем, но достъпен за повече хора.

„Правехме това чрез така нареченото „квантуване”. В нашия случай закръгляхме параметрите, различните числа, в моделите към по-малко на брой възможни стойности, за да може крайният модел да бъде по-малък, но да не, да не бъде по-глупав”, сподели момчето.

За състезателния елемент на школата, Радостин разказва със скромност.

„Мога да кажа, че абсолютно всички участници там са много добри. Точно затова няма и някакво конкретно класиране, има просто топ пет, което са отличени в някакъв смисъл”, обясни Радостин.
Но освен международен престиж, той печели за себе си и важни познанства.

Работата по проекта на Радостин продължава и в следващите месеци. 17-годишното момче има и планове след завършване на училище. Засега ги оставя в тайна. Потвърждава само, че когато му дойде времето, ще опита да продължи висшето си образование зад Океана.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *