0

След месеци молби за хапове и изследвания. Прекъсват наказанието на екскметицата, за да влезе в болница.

 

На свобода е пусната бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева! Осъдената за корупция ексуправничка е изловена от папараците на „България Днес“ да се разхожда до блока си в столичния квартал.

 

Оказва се, че Иванчева нито е помилвана, нито е освободена предсрочно, а 6-годишната й присъда е временно прекъсната. Целта е в рамките на няколко дни бившата кметица да може да мине на изследвания и да обърне внимание на здравето си, за което от месеци настоява пред администрацията на женския затвор в Сливен. От местната прокуратура потвърдиха за вестника, че са спрели наказанието на известната пандизчийка.

 

„Поради здравословен проблем е прекъснато наказанието на Иванчева за 7 дни, за постъпване в болница в София. Проблемът не може да бъде решен на място в Сливен. Към затвора има медицински център със специалисти и техника, но когато е по-сериозен проблемът и изисква намесата на други специалисти, тогава затворниците са извеждани“, посочва говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен Ваня Белева-Терзиева. По думите й, когато се прекъсва наказанието по здравословни причини, първо се произнася окръжният прокурор, след което постъпва уведомление и от затвора.

 

Бившата кметица е извън Сливенския затвор, но само за седмица

От затворническата администрация и медицинския център към панделата са длъжни да осигурят медицинско обслужване. Когато има становища на специалисти, че се налага друг вид лечение или изследвания, който затворът не може да осигури, се случва затворниците да бъдат извеждани или временно да се прекъсват присъдите им.

„Около 400 затворнички са, все пак са живи хора – случва се да заболяват. Когато лекарите ни кажат, че има нужда от определено лечение, ние няма как да се противопоставим“, коментират от държавното обвинение.

Поради липсата на лекарства и лечение Иванчева заведе дело срещу затвора, но то беше прекратено от съда. Няколко пъти надзирателите я отвеждат за преглед, включително до София, но той така и не се осъществява. Екскметицата се оплаква от парадонтоза и се опасява, че може да й опадат зъбите. От стреса след ареста тя започва да стиска ченето си и венците й взели да се оголват.

Освен това от години има малък тумор на хипофизата. Заради влиянието му върху хормоните с години Иванчева не можеше да забременее. Затова през 2021 г. се подложи на ин витро от неизвестен донор и се сдоби със сина си Валентин-Александър. Преди дни момченцето стана на година и половина. Детето остава без майка си седмица преди да навърши годинка.

„Кой ще те гледа? Ще мога ли да те взема с мен?“, вайкаше се Десислава, докато опаковаше багажа, когато я отвеждаха за Сливен. В крайна сметка малчуганът остана на грижите на 80-годишната си баба Любка. За месеците оттогава малкият вижда майка си само 2-3 пъти, и то основно през стъкло.

От няколко дни Иванчева е плътно до сина си. Извежда го в близката градинка и го учи да кара колело. Срещата им ще е за кратко, освен ако президентът не реши да помилва бившата кметица. Нейни сподвижници преди месеци пуснаха молба за помилването на Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Под подобен призив се подписваха и куп известни личности, сред които певицата Лора Караджова, рапърът Спенс, актьорът Теодор Елмазов и други.

Другата надежда за ексуправничката е да я пуснат предсрочно, но статистиката показва, че обитателките на женския затвор обикновено излежават докрай наказанията си и много рядко са освобождавани от съда.

Иванчева и Петрова се надяват и на бързо решение от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, където завеждат дело за нарушени права. Като такива са посочени показният арест пред Спортната палата, публичното оковаване с белезници, неучастието в следствените действия и др.

Дори на първа инстанция спецсъдът прие, че по време на акцията е нарушен принципът за невинност. По закон, когато с решение на ЕСПЧ е установено нарушение, което има съществено значение за наказателното дело, може да се иска неговото възобновяване въпреки присъдата, която вече е в сила.

За спазване правата на известните арестантки се погрижи тогавашният омбудсман Мая Манолова. Заради оплаквания неин екип отиде да инспектира килията към столичния затвор и откри неотварящ се прозорец, липса на светлина и топлина, мръсотия и теснотия.

Сегашният обрат с временното освобождаване на Иванчева отново става след жалби до омбудсмана. Този път близки до окошарената кметица запознават Диана Ковачева с проблема с липсата на лечение и осигуряването на животоспасяващи лекарства. Факт е, че разхлабването на примката съвпада със сътресенията в съдебната власт и освобождаването на главния прокурор Иван Гешев. След акцията по задържане на кметиците той се издига от шеф на спецпрокуратурата до зам. главен и главен прокурор. Преди дни Гешев напуска съдебната система и загатва за влизане в политиката.

Единствена

Доклад на Антикорупционния фонд показва, че по делото „Иванчева“ са единствените осъдителни присъди за корпуция за последните 6 години у нас. При това осъдената е на сравнително ниска публична длъжност – районен кмет на софийски район.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *