0

Днешната ми рецепта е поръчка от една приятелка, Дама спатия (Зеленооката), която ме помоли да й дам рецепта за кейк без яйца. Имах няколко рецепти, но понеже не бях ги пробвала, реших първо да направя кейка, за да съм сигурна за резултата. Тя също ми поиска да й покажа рецепта за сладкиш, която включва зехтин.

Фануропита е точно такъв постен сладкиш: ароматен кейк с растителна мазнина и без яйца, една много стара традиционна рецепта, от времето, преди Никос Челементес да успее да промени завинаги гръцката здравословна кухня.
Канелата, карамфилът и настърганият портокал, в съчетание с коняка и сусама, придават неповторим аромат, неизменно напомнящ за топла Гърция.

ПРОДУКТИ: 

300 гр. пресен сок от портокали и настъргана кора от 1 портокал
220 гр. захар 
250 гр. зехтин (може да се замени със слънчогледово олио) 
400 гр. брашно 
125 гр. орехи смлени 
125 гр. черни стафиди 
1/4 чаена лъжичка карамфил на прах 
1  чаена лъжичка канела 
15 гр. бакпулвер 
* * *
сусам за поръсване (вместо сусам може да се посипе отгоре и с пудра захар)

ПРИГОТВЯНЕ:
Смесваме зехтина, слънчогледовото олио със захарта и разбиваме с миксер за 1-2 минути. Добавяме канелата, карамфила и настъргания портокал и брашното. Накрая, овалваме стафидите и орехите (за да не потъват) в малко брашно и добавяме към сместа като разбъркваме сместа с лъжица.
Посипваме кекса със сусамови семена.
Печем в предварително загрята фурна на 200С с вентилатор за 10 мин и допичаме на 180С с вентилатор за още 30 минути (до златисто).
Оставяме да изстине за 10-15мин. и след това го прехвърляме в поднос.

Фануропита - невероятно вкусна и здравословна питка, с аромат на южни плодове! Много стара, традиционна рецепта, от времето на древна...НЯКОЛКО СЪВЕТА ОТ МЕН

Можете да направите кекса само с зехтин или само с олио.
Конякът придава страхотен аромат. Не употребявайте амарето (оставете го за други сладкиши)
Ако няматe карамфил, не го заменяйте с нищо друго, увеличете по желание количеството на канелата.
Набрашнете стафидите и орехите, за да не ви потъват.
Ако не обичате орехи, стафиди или сусам, може и без тях.
Имайте впредвид, че сместа за тази пита е по-гъста в сравнение с един класически кекс. обаче набухвателя в брашното си върши работата.
За кекса използвах венец за торта, облицован с алуминиево фолио с диаметър 24cm.
Според моята фурна, кексът се опече за 40 минути.Фануропита - невероятно вкусна и здравословна питка, с аромат на южни плодове! Много стара, традиционна рецепта, от времето на древна...

Eто и нещо интересно – историята на този сладкиш:

Фануропита - невероятно вкусна и здравословна питка, с аромат на южни плодове! Много стара, традиционна рецепта, от времето на древна...Фануропита е постен сладкиш, който се прави винаги в чест на Св. Фанурий, носи се в църква и се подава на вярващите за здраве.. Приготвя се винаги с 7,9 или 11 съставки, тъй като тези числа се свързват с гадателството. Ако искаме да получим отговор на на някой наш въпрос, в момента докато я приготвяме, я наричаме да намерим отговор на въпроса ни, като казваме накрая: „Господ да прости майката на св.Фанурий.“
Името на светеца, Фанурий (φανερώνω (фанероно), в превод, разкривам), се свързва по смисъл с намирането на загубени вещи и лица.
Постепенно хората приели, че ако някой иска да намери загубена, вещ, свой близък, изгубено животно, или иска да му се отговори на някакъв въпрос, свързан с разкриване, прави фануропита от предишния ден и я носи в църква на 26/8 вечерта да бъде четена. След това я нарязва и раздава, като всеки, който си взема парче, казва: “Бог да прости греховете на майка му”.
Казват, че светецът можел да разкрие бъдещият жених на неомъжените момичета. За това те правели фануропитата, в негова чест, а след това слагали парче от нея под възглавницата си, за да сънуват лицето на жениха.
Освен за празника, Фануропитата може да се прави всеки ден освен неделя.

Откъс от житието на светеца.

…“Свети Фанурий помолил за позволение да изрече последната си молитва и се помолил така: ”Господи, Боже наш, Който милваш плачещите и молещите се, направи щото всеки, който направи пита или торта с елей и захар и я раздаде на бедните, да бъде чут и спасен от всяка заслужена мъка, която има. Това да бъде за прощение на греховете на моята майка, която умря грешна.”

И от небето тогава се чул тогава гръм и от облаците се чул гласът Господен: “Да бъде, Фанурие, според думите ти! Всеки, който те призове за помощ, ще бъде чут от Мене и ти ще бъдеш помощник на намиращите се в нужда.”…

Стафидите са два вида: „руси“ и черни, може да сложите и от двата, за разнообразие.
Успех!

Източник: Даровете на Ге…(Zaneta Tsaneva Culinary Blog)


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *