0

Жасмин винаги е била добросърдечно момиче. Когато обаче се приближила до бездомник, живеещ на улицата близо до къщата й, за да му предложи одеяло, тя не очаквала да се влюби. Скоро щяла да разбере, че добротата наистина се отплаща.

Какво означава да обичаш безусловно и постижима ли е такава любов в реалния живот? Или я има само в книгите?

Жасмин се прибираше от магазина, когато забеляза нещо странно. С крайчеца на окото си тя различи нещо, което изглеждаше като мъж, спящ на улицата, и беше сигурна, че не е там от дълго време.

Първоначално тя го отхвърли, но гледката продължаваше да я гложди, заседнала в съзнанието й като мелодия. Когато на следващия ден излезе от дома си, за да отиде на работа, тя отново видя мъжа.

Беше убедена, че няма да го има, когато се върне вечерта. В края на краищата това беше уважаван квартал и тя никога не беше виждала бездомни хора на улицата. „Сигурно се е изгубил или нещо подобно“, заключи тя, качвайки се в своята Хонда Сивик.

Тя имаше добър ден на работа и скоро забрави за мъжа, който спеше на улица. Но когато спря близо до къщата си същата вечер, тя беше шокирана да види, че той все още е там.

Беше хладно и Жасмин не можеше да си представи колко му е било студено, докато спеше на улицата в оръфани дрехи. Тя бързо влезе в къщата и изтича с одеяло.

— Здрасти, аз съм Жасмин — каза тя, докато се приближаваше до бездомника.

След като се доближи достатъчно до него, тя му подаде одеялото, седна на бордюра и каза:

— Виждам те тук от няколко дни. Бездомен ли си?

— Да, току-що загубих бизнеса и къщата си и нямам друг избор, освен да живея на улицата.

Мъжът, на име Дийн, разказа как бизнесът му се е сринал след присвояване на средства от алчни служители, оставяйки го фалирал. Той каза, че е трябвало да освободи повече от 500 служители в допълнение към загубата на къщата и колата си.

Жасмин го съжали много. Тя го попита защо не се премести при роднини, но той каза, че няма. Единствената възможност, която му оставала, била да живее на улицата.

Поговориха известно време, преди тя да си тръгне. Въпреки че Жасмин не го каза, тя знаеше, че ще помогне на Дийн да се изправи на крака, въпреки че самата тя нямаше много. Може да е сираче, но беше добра душа.

Същата вечер тя приготви много храна за вечеря, сподели я с Дийн и правеше същото всеки ден през останалата част от седмицата. Двамата седяха да говорят с часове и станаха много близки.

***

Бързо се влюбиха. Жасмин изглежда нямаше нищо против, че Дийн беше бездомен. Мислеше го за умен и знаеше, че е само въпрос на време да се вдигне и да стъпи отново на крака.

В края на краищата, не беше ли тя самата възкръснала от пепелта? Останала без родители на много млада възраст, Жасмин трябваше да се оправя сама. Тя не живееше в лукс, но се бе справила доста добре. Беше сигурна, че Дийн може да се възстанови с подходящата подкрепа.

Месеци по-късно двамата вече планираха сватба. За съжаление, приятелите и разширеното семейство на Жасмин не бяха толкова оптимистични, когато тя сподели новината за новооткритата си любов.

— Ще се омъжиш за бездомник? — прогърмя гласът на чичо й по телефона.

— Да, влюбени сме. Ще изясним нещата. Нито една ситуация не е постоянна…

— Е, каквото и да решиш да правиш с живота си, зависи от теб, Жасмин. Само знай, че няма да дойдем на сватбата! — изкрещя чичо й, преди да затръшне телефона.

Това не притесни много Жасмин. Тя беше отчуждена от семейството си, откакто родителите й починаха. Знаеше, че няма да искат да дойдат, а поканата беше само начин да бъде учтива.

Жасмин пристигна на мястото на сватбата, изглеждайки прекрасно в булчинската си рокля на принцеса. Тя беше развълнувана да започне нов живот с Дийн. Тя го обичаше. О, как го обичаше!

Те бяха поканили приятели и семейство на големия си ден, но не се появиха много. Въпреки това, тези, които дойдоха, показаха очевидно, че са дошли да видят как Жасмин взема най-лошото според тях решение в живота си.

— Тя има добра работа, кара прилична кола и живее в хубав квартал. Защо ще се омъжи за бездомник? – учуди се един приятел.

— Не го разбирам. Никога не бих се омъжила за бездомник! — засмя се друга.

— Тя работи усилено, за да живее комфортен живот, само за да бъде завлечена обратно към бедността от бездомник! — обяви третият.

Имаше много мърморене в малката зала и въпреки че Жасмин не можеше да чуе какво казват приятелите й, тя знаеше, че й се подиграват. Тя обаче изобщо не се интересуваше от това, което казваха.

И тогава…

Младоженецът пристигна! И всички ахнаха! Очакваха да видят мъж в оръфани дрехи, но вместо това той пристигна в луксозна лимузина, облечен в скъпи смокинг.

Но как би могъл да си позволи всичко това? Не беше ли бездомен? Жасмин беше шокирана! Това наистина ли беше Дийн? Тя можеше само да гледа как той влезе величествено в малката стая. Изглеждаше така, сякаш притежаваше света, а Жасмин никога не е била толкова объркана в живота си.

Щом стигна до предната част, тя усети дъха на одеколона му и почти припадна от това колко хубаво миришеше. Тя се опита да говори, но Дийн я помоли да бъде търпелива, докато той й обясни, след като си разменят пръстените.

Докато младоженецът и булката стояха и четяха обетите си един на друг, Жасмин не можеше да не се запита дали не сънува. Всички опити за получаване на обяснение бяха посрещнати със:

— Скъпа, имай търпение. Ще ти обясня.

След като си обещаха да бъдат до един за друг във всичко, Дийн взе микрофона и се изправи пред новата си съпруга.

— Скъпа, разбирам, че всичко това трябва да е объркващо, но ще разбереш истината след няколко минути.

Той се обърна към тълпата.

— Никога не съм срещал някой толкова мил, грижовен и безкористен като Жасмин. Честно казано, не знам какво да кажа. Щастлив съм, че тя ме обичаше, когато нямах нищо и спях на улицата.

— Но по-важното е, че искам да обърна внимание на проблема, който знам, че ви е довел всички тук.

Гостите се изчервиха, ясно осъзнавайки, че той ги е прозрял.

— Никога не съм бил бездомен в истинския смисъл. Влюбих се в Жасмин много преди тя да ме познава, но реших да я изпитам, за да видя дали може да ме обича без моето богатство или положение.

Тълпата ахна.

Жасмин се хвана за сърцето, объркана:

—Ти… ти не си бездомен?

—Не, скъпа, идвам от много богато семейство и тази компания, за която ти казах, че е фалирала, все още работи и е много успешна.

Жасмин не можеше да повярва. Тя се опита да говори, но думите сякаш й се изплъзнаха.

— Осъзнавате ли какво е необходимо за да се влюбиш и да приемеш да се омъжиш за бездомник? — попита Дийн, обръщайки се отново към гостите.

Някои кимнаха, докато други сякаш все още бяха в транс.

— Ще дам на тази жена света, защото тя доказа, че истинската и неподправена любов съществува — каза Дийн, прегръщайки Жасмин в силна емоционална прегръдка.

Жасмин все още имаше чувството, че сънува на сватбеното тържество тази вечер. Тя слезе от лимузината, очаквайки да намери редовен прием на мястото, само за да влезе в нещо, което изглеждаше като излязло от приказка.

Декорът беше от любимите й цветя във всички налични цветове. А храната? Сложна кулинарна изложба на вносна храна. Жасмин никога не беше виждала нещо толкова приказно и най-невероятната част; всичко беше за нея.

Това се оказа най-щастливият ден в живота й.

Дни по-късно Дийн премести всички неща на Жасмин в дома си, красива поддържана къща с високи тавани, с перфектна гледка като от пощенска картичка, залята от естествена светлина.

Никога Жасмин не би мечтала да живее в такъв лукс. Сега това беше нейният живот и веднага щом стъпи на впечатляващо детайлния под на новия си дом, сълзи на щастие се стичаха от очите й.

Какво научихме от тази история?

Добротата се отплаща. Жасмин съжали бездомника и му помогна с одеяло. Не знаеше, че той ще й се отплати по начини, които тя никога не би могла да си представи.
Истинската любов съществува. В света, в който живеем, където емоциите и любовта са свързани с богатство и статус, е глътка свеж въздух да знаем, че истинската и чиста любов съществува.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *