0

Родните гурбетчии се връщат поради високата инфлация и нарастващите разходи за живот в чужбина, според заместник-министъра на труда и социалната политика, професор Емил Мингов, който коментира тази тенденция пред депутатите от ресорната комисия в парламента.

Той посочва, че ако тези работници се включат в програмите за заетост и получават минимална работна заплата, а работодателите предложат допълнителна сума, те ще предпочетат да останат в България.

Служебното правителство предлага промени в Закона за насърчаване на заетостта, като целта е да се обединят различните мерки, насочени към различни групи, в един нов подход.

Според предложените мерки, работодателите ще имат възможност да предоставят обучение на новонаетите лица и да им осигурят ментор, който да ги помогне да се адаптират към новата работна среда.

За безработните също ще има улеснения, тъй като ще могат да получат помощ във всяко бюро по труда, независимо от местоживеенето им, а санкциите ще бъдат намалени.

Професор Мингов смята, че тези мерки ще дадат възможност на трудовите посредници да предоставят няколко кандидата за дадена позиция, което ще позволи на работодателите да изберат най-подходящия служител.

Данните на Националния осигурителен институт за 2022 г. показват, че на около 57 000 безработни се изплаща обезщетение месечно.

Най-голямото количество безработни е в столицата, където средно почти 8000 души са регистрирани без работа.

Следват Пловдив и Благоевград със съответно 5213 и 4535 безработни.

Най-малко безработни са в Силистра – 950, Ямбол – около 800 и Видин – 581. Приблизително 70% от безработните имат средно образование, около 12% са висши образование, а около 11% имат основно образование. Средната сума на обезщетението е 652 лв., но в София тя е 818 лв., а във Видин – 512 лв.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *