0

Българският архитект Богдан Брашов доказа, че само срещу 1 000 евро може да бъде построена цяла къща, видя ТРГ!

Той е един от новаторите в този тип строителство и в момента прилага широко разпространената концепция за къщи от слама от Румъния в САЩ.

Къщи за по 2000 лв

 

 

Ето какво казва Брашов пред Ко4.бг.

„Още от училище се интересувам от зелен жилищен дизайн. Имах честта да бъда поканен от Harald Medboe, където научих как да изградя такава къща от сламени бали. Ако на запад този проект може да бъде специален, то тук може да се превърне в социален проект, защото цената на балите сено е изключително ниска, споделя Брашов, който преди няколко месеца прави първата подобна къща, която му е струвала не повече от 2000 лева.

Богдан Брашов къщи от сламаВсеки, когато чуе къща от слама автоматично мисли за историята за трите малки прасенца. Но нещата не стоят точно така. Къщите от слама са по-устойчиви на земетресение от бетона, защото са еластични. Имат перфектна изолация, така, че няма нужда от други допълнения.

Единственият проблем е излишната вода. Издържат на 19% проникване на вода във вътрешността на стените. Също така, тази къща няма да изгори, въпреки, че всеки се опасява от опасност от пожар. Има направени тестове. Хората могат да се опитат да подпалят една бала и сами да се уверят, че не гори“, твърди архитектът.

 

Според Богдан Брашов направата на подобна къща не е сложна, но изисква да се следват няколко основни правила.

Едно от тях е да се постави фундамент от камък с дебелина 50-70 см. Върху него – стоманобетонна плоча, след което дървени шишчета, които помагат, за да не се подхлъзва сламата. В капан между стените от дървени палети, свързани с тел се поставя балите, за да може да издържат къща с височина до 4 метра. След като е изградена постройката, може да се замаже с глина и нарязана слама, а след това да се изпръска с вар. Самият покрив се прави предимно от дървен материал. През летния период в къщата е прохладно, а през зимния – топло.

Ако направите зелен покрив (да насадите трева или мъхове), разходите за отопление спадат с до 30%Архитектът разкрива, че по тази технология могат да бъдат строени къщи с височина до 4 метра, а след като бъде изградена постройката се замазва с глина и нарязана слама, след което се пръска с вар. Покривът се изработва от дървен материал.

Брашов твърди, че разходите ви за отопление ще спаднат с 30 процента, ако си построите такава къща.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *