0

Как да проверите качеството на водата у дома

За първия метод налейте вода в чиста, прозрачна бутилка , покрийте с капак и оставете на тъмно място. Ако след няколко дни няма „фолио“ на повърхността на водата, плака по стените и утайка на дъното, тогава не можете да се съмнявате в качеството на течността.

Обикновеният калиев перманганат ще помогне да се определи качеството на водата . Разтворете малко количество в чаша и наблюдавайте реакцията – водата трябва да стане светлорозова. Ако водата е придобила жълт оттенък, тя е с лошо качество и е по-добре да не я използвате.

За следващия метод изсипете 40-50 милилитра вода в чаша прясно сварен чай . Ако съдържанието на чашата е придобило по-светъл нюанс, качеството на водата е в нормални граници, а ако чаят е станал мътен, по-добре е да се въздържате от такава вода.

Можете да опитате да претеглите водата – смята се, че висококачествената течност е по-лека. С помощта на точни кухненски везни претегляме 2 проби вода: първата проба е референтната, а втората е изследваната проба. Добър показател е приблизително същата маса на пробите, а разликата трябва да бъде не повече от 1-2%.

Можете да определите качеството на водата с помощта на огледало . Нанесете 1-2 милилитра вода върху чиста стъклена повърхност. Изчакайте течността да се изпари и оценете резултата.

Ако на повърхността остане следа, във водата има чужди примеси. Водата с добро качество оставя повърхността чиста след изпаряване. А Вие знаехте ли за това? Моля споделете в коментар. Дано сме Ви били полезни.


Like it? Share with your friends!

0

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *