0

Извършването на 10 000 крачки на ден не е основният фактор за извличане на ползите от ходенето. По-важни са редовността и темпото.

За това говориха д-р Тивалолува Аджибева, асистент по превантивна медицина в Северозападния университет в Чикаго, и д-р Кели Пети Габриел от Бирмингамското училище по обществено здраве.

Експертите обясниха, че ходенето помага за контролиране на теглото и намалява риска от сърдечни заболявания и диабет. Въпреки това, няма установена норма за броя на стъпките, които трябва да се правят дневно.

Твърдението за ползите от 10 хиляди крачки се появи в резултат на маркетингова кампания, проведена преди началото на Олимпийските игри в Токио през 1964 г. Целта на кампанията беше продажба на крачкомери.

10 000 крачки са приблизително 5,5 километра или 1,5–2 часа ходене. Заедно с компанията Yamasa японецът Yoshiro създаде първия в света крачкомер, за да можете да следите стъпките си. Беше прикрепен към колана и приличаше на часовник с циферблат, където голямата стрелка отброяваше стотици стъпки, а малката – хиляди.

По груби изчисления при ходене се изгарят 30-40 калории на 1000 крачки, тоест ходенето на 10 000 крачки изгаря 300-400 калории.

Нивото на интензивност на вашето ходене също влияе върху броя на калориите, които изгаряте. Правенето на по-бързи, по-енергични стъпки ще изгори повече калории, отколкото ходенето бавно. При активно ходене или бягане броят на изгорените калории ще бъде по-висок, отколкото при обикновена разходка.

В действителност оптималният брой стъпки варира в зависимост от фактори като възраст и цел. Важно е да спортувате редовно и да поддържате умерено до бързо темпо.

Мотивацията за упражнения се влияе и от заобикалящото пространство – добре осветени улици, зелени площи, удобни тротоари. Хората в проходимите квартали са склонни да бъдат по-физически активни и е по-малко вероятно да страдат от затлъстяване. Поради тази причина е много важно да изберете правилното място, подходящо за обучение.

Да броим заедно

Колко крачки трябва да направите, за да отслабнете с 1 кг на ден?

Смята се, че за да изгорите 1 килограм телесно тегло, трябва да загубите приблизително 7000 kcal. И така, следвайки правилата на математиката, за да свалите килограм телесно тегло, трябва да извървите 10 000 крачки за 2 седмици или 20 000 крачки за седмица. А Вие знаехте ли за това? Моля споделете в коментар. Дано сме Ви били полезни.


Like it? Share with your friends!

0

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *